h i r d e t é s

Kinek jó a gyenge forint?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kinek jó a gyenge forint?

2019. december 09. - 10:36

 

Már 340 forint felé járt az euró, az elmúlt napokban némileg erősödött a magyar fizetőeszköz, 330-as árfolyam közelébe. Úgy tűnik, hogy a Magyar Nemzeti Bankot nem zavarja a forint gyengesége, marad az extrém alacsony kamatszint. Hogy mit akarhat a jegybank, mi lehet a célja a politikájának, arról Zsiday Viktor befektetési tanácsadó beszélt a Klubrádió Esti gyors című műsorában.

Matolcy György és Orbán Viktor - Forrás: 24.hu

Az MNB-nek jelentős inflációs célja nincs, megpróbálja erősíteni a gazdasági növekedést. Idei tevékenységéből is ez látszott, mert amikor kicsit gyengült a világgazdaság, akkor gyengítette a forintot. Egyébként 2010 óta az figyelhető meg, hogy a jegybank lépcsősen csinálja ezt, ha problémát lát, egy újabb szintre lövi be a forintot, majd egy ideig ott tartja, és így tovább. Volt egy időben 280, aztán 300, 310 forinton az euró. Ennél a politikánál az a fontos, hogy ne legyen teljesen kiszámítható, és főleg ne legyen gyors, mert akkor az emberek átváltanak másra, mondjuk euróra. Megjegyzendő, hogy a többi keleti deviza fordítva viselkedik - hangzott el a Klubrádió műsorában.

Hogy mikor erősödhet a forint? Nos, a nemzetközi gazdaság erősödésekor kellene ilyen politikát folytatni a bank jelenlegi logikája szerint. Pár éven belül szükség lehetne rá, de pontosan akkor fognak lecsökkenni az uniós támogatások, lassul a gazdaság, szóval erősítésre nincs nagyon kilátás.

Zsiday Viktor szerint a forint most olcsónak tűnik, de nem kiemelkedően olcsó. Talán a 310-320-as szint reálisabb lenne. A Magyar Nemzeti Bank nem tesz mást, mint időnként segít a magyar gazdaságnak egy kicsit és reméli, hogy ne lesz semmi baj. Ez a politika azonban tartósan nem működik. (hirklikk.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s