h i r d e t é s

Kinyírja a Google az egészségügyi weboldalakat?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kinyírja a Google az egészségügyi weboldalakat?

2018. november 18. - 17:20

 

Piaci forrásból lapunk úgy értesült, hogy a Google frissített algoritmusa okán jelentősen, közel 60 százalékkal visszaestek a hiteles, magyar egészségügyi weboldalak elérései is.

A Google keresője mögött működő program alighanem a világ egyik legbonyolultabb és legértékesebb algoritmusa; programozók egész légiója dolgozik rajta, hogy minden keresésre a lehető legrelevánsabb találati listát adja, a lehető leggyorsabban. Az algoritmust folyamatosan frissítik, finomítják, az átlagfelhasználó sokszor észre sem veszi a változtatásokat. Idén októberben egy nagyobb frissítésnél nem ez történt. - írja az Index

Ez a grafikon a két legnagyobb magyar egészségügyi weboldal, a Házipatika és a Webbeteg hivatalos, auditált látogatottságát mutatja:

Kivéve az álhírekkel operáló alternatívmedicina-oldalakat, kuruzslókat, szürkezónás étrendkiegészítő-webshopokat és hasonlókat.

Jól látszik, hogy október elején valami eltört: a nyáron 200-250 ezer napi olvasó között mozgó Házipatika tartósan bezuhant 200 ezer alá, és olykor a 150 ezret is alig ugorja meg; a Webbeteg a 100-150 ezer közti sávból esett bőven 100 ezer alá, néhanapján az 50 ezres szintet is megközelítve. Hasonló jelenségről számolnak be orvosi rendelők, patikák, orvosi blogok, egészségportálok, magánorvosok, és úgy általában véve mindenféle egészségügyi témával foglalkozó weboldal fenntartói.

„A Google-frissítés következtében jelentősen változott a találati listák sorrendje. Saját kutatásaink szerint a korábban hitelesnek minősített weboldalak – tehát azok, amelyek mögött orvosi háttér, valódi szakmai tudás, átláthatóság áll – hátrább sorolódtak, és előtérbe sokszor kétes háttérrel rendelkező oldalak kerültek” – erősítette meg információinkat a Hiteles Egészség-kommunikációért Egyesület, ami nyílt levelet is írt az ügyben a Google-nek.

Minden érintett egyöntetűen állítja, a Google-keresésekből érkező forgalma zuhant hatalmasat. Van, aki azt mondja, a bevétel oldalán inkább csak kellemetlen a hatás, de nem tragikus, mások milliós nagyságrendű bevételcsökkenésről beszélnek, de a legjellemzőbb az, hogy igazából meg sem lehet becsülni a közvetett hatások nagyságát – az viszont biztos, hogy az átlag internetező rosszul járt, hiszen sokkal kevésbé megbízható információkat kap az online kereséseire egészségügyi témákban. 

További részletek az Index cikkében >>


 

h i r d e t é s