h i r d e t é s

Kire szavaztam 2010-ben?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kire szavaztam 2010-ben?

2019. január 11. - 18:40

 

Fekete-Győr András,
2010-ben még a Fideszre szavazott
A családfő egy évtizeden át 
élet és halál ura volt Heves megyében

2017. március 8: "Senkivel sem fog össze a Momentum, szögezte le az elnök, Fekete-Győr András, hozzátéve, a Momentum nem egy baloldali politikai mozgalom, így hát kizárt, hogy hozzájuk viszonyuljunk...".
*

A Momentum jelenlegi elnöke, Fekete-Győr András több interjúban elmondta már, hogy 2010-ben ő is a Fideszre szavazott. Aztán nagyon hamar kiábrándult a pártból. "Ahogy apám annak idején lázadásból más utat választott, mint Heves megyei tsz-elnök nagyapám, ez a fordulat nálam is bekövetkezett, de ezután még évekig apolitikus voltam…" – de persze az egyéb, számára nem túlzottan előnyös családi háttérről, valamint arról, hogy anyagilag ki vagy kik támogatják a nem kis pénzt felemésztő propaganda tevékenységüket, mindeddig nem nyilatkozott. - Apja 2010-től 2018-ig ügyvezető igazgatója volt az Országos Betétbiztosítási Alapnak, így a legifjabb Fekete-Győr a berlini Humboldt Egyetemen tanulhatott, még 2016-ban is.

Fekete-Győr András, a Momentum vezéralakja több mint száz nyilatkozatában igyekezett demokratának mutatkozni. Csakhogy – amint a Momentum köreiben mondani szokás – nem bontotta ki az igazság minden részletét. Nagyapja ugyanis nem pusztán Heves megyei tsz-elnök volt, hanem hosszú évekig élet-halál ura, Heves megye vb-tanácselnöke.

A momentumos fiatalember nagyapja, Fekete-Győr Endre 1926-ban született a Borsod megyei Csobajon. 1946-ban belépett a Magyar Kommunista Pártba, a pártegyesülés után az MDP, majd az MSZMP tagja. 1948-tól 1957-ig a Földművelésügyi Minisztériumban előadó, osztályvezető, 1957 és 1962 között a Szőlőoltvány és Facsemete Forgalmi Vállalat igazgatója. 1962-ben kinevezték a verpeléti Dózsa Termelőszövetkezet elnökévé, a megyei lap az ötvenes évek stílusában harsány riportban dicsőítette, a szocialista embertípus megtestesítőjeként üdvözölte. Fekete-Győr Endre hamar látványos pártkarriert futott be. Az 1956-os hősök közül még sokan börtönben ültek, amikor tagja lett az MSZMP Heves megyei Pártbizottságának és a VB-nek, majd a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsa Elnökségének. 1969. január 16-án a Heves Megyei Tanács vb-elnökévé választották.

Fekete-Győr Endre elvtárs  
bő egy évtizedig élet-halál ura volt Heves megyében

Az MSZMP Heves megyei Végrehajtó Bizottságnak titkos, bizalmas jegyzőkönyvei, amelyek időközben felkerültek a világhálóra, meggyőződéses, fanatikus kommunistának mutatják. Sorra megszavazta az összes országos és megyei párthatározatot, engedelmesen kiszolgálta a rendszert, szónokolt a Tanácsköztársaság ötvenedik évfordulóján 
A korabeli sajtó megörökítette Fekete-Győr András apjának beszédét a Tanácsköztársaság 50. évfordulóján: "1919 vörös hőseinek multját és amit megtudunk tőlük – a lassan elfogyó régiektől – változtassuk hatékony szocialista öntudattá, hitté. Olyan cselekedet ez, mely folytatja 1919 művét és betölti a Magyar Tanácsköztársaság örökségét. Éljen a dicsőséges Tanácsköztársaság emléke! Éljen és eredményekben fejlődjék 1919 hagyományaiból is gazdagodó szocialista hazánk!"

És ha már az MSZMP megyei titkárainál tartunk, akkor ne feledkezzünk el Sólyom Lászlóról, a közelmúltunk köztársasági elnökéről sem. Az államfő rangig emelkedett hazánkfia is így lett közjogi méltóság: Sólyom László ifjúkorában a Baranya megyei párttitkár leányát vette feleségül, így lehetett diák a jénai egyetemen - a proletárdiktatúra éveiben még azt is elérte, hogy a nászútját Spanyolországban tölthette, ami még a legfőbb elvtársaknak is csak álom maradt Kádár János évtizedeiben.

Címkék: 

 

h i r d e t é s