h i r d e t é s

"Kiskirályok alkonya?"

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

"Kiskirályok alkonya?"

2019. október 22. - 12:02

 

Ha október 13-án is úgy győz a Fidesz, mint ahogy 2010 óta minden választáson győzött, valószínűleg évtizedekre megszilárdult volna az egypártrendszer Magyarországon.

Forrás: pxhere.com

Az elemzés a Mérce.hu-n jelent meg.

A magyar politika új valósága

Az október 13-ai választás eredménye az, hogy a magyar politika megmenekült, a kérdés az, hogy mire tudja az ellenzék felhasználni a győzelmét.

Ahogyan azt a választások előtt is mindenki hangoztatta, egy újabb megsemmisítő vereség esetén a minden anyagi erőforrást nélkülöző, kádereket és országos profilú politikusokat kinevelni képtelen ellenzék szépen lassan belesimult volna a NER által számára felkínált szalonellenzéki szerepébe, ahogyan azt az orosz ellenzék is tette. 

Orbán Viktor és a Fidesz vezetése minden jel szerint elhitte a saját hazugságát arról, hogy az ország a Fidesz mögött áll, az ellenzék pedig alkalmatlan és politikailag megbukott gengszterek cirkusza. Orbán a választások előtt bejelentette a győzelmét, egyenesen Szeged bevételéről fantáziált, most azonban szembe kell néznie a magyar politika új valóságával.

1. Ahol van valódi választási lehetőség, ott az emberek bárkire szavaznak, aki nem a Fidesz

A választásból az derült ki, hogy ott, ahol a valódi választáshoz szükséges két feltétel adott, az emberek nem szavaznak a Fideszre. Ez a két feltétel pedig egy győzni képes és a teljes ellenzék támogatását élvező jelölt, valamint a választók szellemi és anyagi függetlensége az államhatalomtól és azok helyi képviselőitől. 

Az emberek 9 év katasztrofális kormányzása után, az összeomló egészségügy, szándékosan lezüllesztett közoktatás, nem működő közigazgatás és a Gyurcsány-érát fényévekkel lehagyó korrupció nyomán úgy látják, hogy a fennállónál minden jobb. Ez a jövőre nézve megerősíti, hogy az ellenzéki politizálás egyetlen sikerrel kecsegtető útja a teljes összefogás, amely nyilvánvaló kihívásokat rejt.

2. A Fidesz a kiszolgáltatottak és a járadékvadászok pártja lett

A választás másik nagy tanulsága, hogy nyilvánvalóvá vált annak az ára, hogy a Fidesz az elmúlt 9 évben lecserélte a szavazói bázisát. 

Míg 2010-ben még az elsősorban vidéki, polgári „középosztály” (bármit értsünk is ezen) pártjaként jutott hatalomra, mára a támogatottsága a középiskolát végzett, városokban élő, közepes vagy magasabb jövedelműek körében összeomlott.

3. A Fidesz csalt, mégis vesztett

A választás örvendetes tanulsága, hogy bár nyilvánvaló jogsértések történtek, ezek érdemben nem befolyásolták a választás eredményét. 

Úgy tűnik, a Fidesz olyan mértékű csalásra nem képes, vagy nem áll szándékában, amely az egyértelmű választói akaratot befolyásolná.

4. A választók elfogadták, hogy a politikusok gengszterek

Amikor 2010-ben a Fidesz leradírozta a hagyományos ellenzéket a térképről, sokan azzal mentegették a helyzetet, hogy ez egy esély egy új ellenzék létrehozására. 

A választók tehát beletörődtek abba, hogy a választott politikusaik drogoznak, prostituáltakhoz járnak és lopnak, azt viszont nem fogadják el, ha elüti őket az autó, mert a miniszterelnök veje a működő közvilágtást nem működő lámpákra cserélte közpénzből.

5. A tiszta kormányzás lehetősége

Ha a 2010 utáni ellenzéktől remélt megújulás elmaradt, a most megszerzett polgármesteri helyek legalábbis az ellenzék tisztulása felé hathatnak. Miközben a kormányközli oligarchák mindent meg fognak tenni, hogy az új ellenzéki politikusokat behúzzák a mutyijaikba, az ellenzéknek a teljes állami apparátus ellen kell harcolnia.

6. A néppártosodás próbája a kormányzás

A baloldal segítségével lett Jobbikos polgármestere Dunaújvárosnak, Egernek, Ózdnak, Jászberénynek és Tapolcának. Innentől kezdve a jobbikos polgármester nem egy különleges országos szenzáció, hanem a magyar politikai valóság része. 

Ez pedig felveti azt a kérdést, hogyan fogják a Jobbikos polgármesterek vezetni ezeket a városokat. Hiszen a néppártosodás eredménye eddig a Jobbik részéről pusztán annyi volt, hogy egy korábbi holokamuzó videóba a pártban immár bele lehetett bukni.

7. Elkerülni a libanoni modellt

Az ellenzék most esélyt kapott arra, hogy új hatalmi központokat hozzon létre. Ugyan sok jogkört elvontak az önkormányzatoktól – és ismerve a Fideszt, nem lennék meglepve, ha ezeket hirtelen újabbak követnék –, mégsem lebecsülendő a győzelem. 

A sokszor hangoztatott káder- és politikusnevelő szerepen kívül ezeken a helyeken az önkormányzat újságjai kormánypropaganda helyett tájékoztatásra koncentrálhatnak, ami segíthet megtörni a Fidesz monopóliumát a vidéki sajtó tekintetében. 

merce.hu


 

h i r d e t é s