h i r d e t é s

Kissé csillapodik a szél, de jövő hét elején a Balatont is "kibillentheti"

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Kissé csillapodik a szél, de jövő hét elején a Balatont is "kibillentheti"

2020. február 07. - 06:20

 

A következő napokban pénteken délelőtt többször megnövekszik a felhőzet, emellett napos időszakok is lesznek. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: flickr.com Fotó: Jung won Chung

Csapadék nem várható.  Délután napos és felhős időszakok váltakoznak, csapadék nem lesz. Az északnyugati szelet eleinte még kísérhetik erős lökések, majd mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb hőmérséklet 3, 7 fok között alakul. 

MTI

A jövő hét elején ismét viharos szél várható, emiatt hétfőn a Balaton vízszintje is "megbillenhet" - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön Facebook-oldalán.

A jövő hét elejére ismét rendkívül erős, még a téli időszakhoz képest is szokatlanul erős nyugatias áramlás alakulhat ki Európa felett. Emiatt a kontinens jókora részén viharos széllökésekre kell számítani, ezek akár orkán erejűek is lehetnek.

Magyarországon - részben az Alpok áramlásmódosító hatása miatt - a délnyugati szél érheti el a viharos, számítások szerint óránkénti 70-100 kilométeres sebességet. Az ebből az irányból fújó, ritkán ekkora erősségű szél a nyilvánvaló kellemetlenségek mellett egy érdekes jelenséget is tud okozni: "kibillentheti a magyar tenger vízszintjét" - fogalmaztak.

Azt írták: a 80 kilométer hosszú, sekély tó medre ideális ahhoz, hogy a tó hosszanti keresztmetszetével párhuzamosan fújó délnyugati vagy északkeleti irányú szél "áttolja" a víztömeget a tó egyik végéből a másikba.

Az eset nem lenne egyedi, az előre jelzett szélsebesség akár félméteres vízszintemelkedéssel is járhatna a tó északkeleti részén (és hasonló csökkenéssel a délnyugatin) - írták.

Az eddig megfigyelt legnagyobb ilyen mozgás 1962. május 14-én volt, akkor 9 óra alatt 45 centiméterrel csökkent Keszthelynél a vízszint, Alsóörsnél pedig 51 centimétert emelkedett.

Orvosmeteorológia

Pénteken, és ezt követően is frontmentesen alakul az idő. A hűvös nappalokon azonban a fokozott a megfázásveszély, és a hőérzet is alacsonyan alakul.- írja a meteoklinika.hu.

Pénteken még tart a front mögött érkező hideg levegő hatása és beáramlása, és még több napig ez fogja meghatározni a humánmeteorológiai helyzetet. A hideg reggelen többeknél kopásos jellegű ízületi bántalmak léphetnek fel, mely helyenként napközben is csak lassan mérséklődnek. Nagymértékben növekszik a megfázás veszélye is: hűvösen indul a nap. Az előző napokban átrobogó hidegfront erősen igénybe vette a szervezetét, legyengült, így fogékonyabbá vált a kórokozókkal szemben is. Növelje tovább a C-vitamin bevitelét, az étrendjébe is igyekezzen beépíteni az ezt tartalmazó ételeket, például a céklát. Napközben is az átlag alatt marad a hőmérséklet, a hőérzeten pedig helyenként az élénk, erős szél is ront. Az időnként erős légmozgás hatására fejfájása jelentkezhet, emellett ingerlékennyé és türelmetlenné is válhat.

Reggel elsősorban a kopásos ízületi bántalmakkal élők panaszkodhatnak fájdalmakra – amennyiben ön is érintett, akkor próbálja folyamatosan melegen tartani a végtagjait, ébredés után pedig kámfortartalmú krémekkel kenegesse a fájó testrészeket. A kellemetlen tünetek napközben is fennállhatnak, ugyanis végig hűvös marad az idő. A napsütés azonban sokat javíthat a hangulatán ha ilyen tájon él.

Jó hír, hogy a front mögött jelentősen kitisztult a levegő, a szennyezőanyagok koncentrációja most napokig nem emelkedik a kritikus értékek közelébe.

A közlekedésben estig főleg az északnyugati tájakon okoz csökkent menetstabilitást az élénk légmozgás, de napközben mérséklődik a szél. Ilyen esetekben mérsékelje a sebességet és tartson nagyobb követési távolságot!

Vezető tünetek a mai napon: fejfájás, vérnyomás-ingadozás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s