h i r d e t é s

Kissé csitul az eső, fülledt, meleg idő érkezik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kissé csitul az eső, fülledt, meleg idő érkezik

2020. június 12. - 06:12

Pénteken délelőtt a napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, de számottevő mennyiségű csapadékra nem kell készülni. - írja az idojaras.hu.

A Gerecse hegység Péliföldszentkereszt közelében 2020. június 7-én. Forrás: MTI Fotó: Bruzák Noémi 3

Délután melegszik az idő, több-kevesebb napsütésre van kilátás. Elsősorban keleten lehetnek záporok, zivatarok. Mérsékelt lesz az északnyugati szél. 20, 27 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Pénteken is tovább tart a fülledt időszak, már több napja a páradús levegő határozza meg a humánmeteorológiai helyzetet. Ez még akkor is egyre megterhelőbb lehet, ha egészséges szervezettel rendelkezik. - írja a meteoklinika.hu.

Pénteken ismét a fülledt, párás idő veszi igénybe szervezetét, ezt pedig már akkor is megérezheti, ha egészséges szervezettel rendelkezik. Sokan szenvednek panaszoktól: a fejfájás, a kialvatlanság szinte mindennapos, a kisgyerekek nyűgösek lehetnek, a türelmetlenség, ingerlékenység is általánossá vált. A záporok, zivatarok területén a fülledtség kellemetlen perceket okozhat a légzőszervi megbetegedéssel élőknek is, a viharok idején pedig az asztmások állapota is romlik.

Ugyan nem várható hőség, a magas páratartalom hatására azonban több fokkal melegebbnek érezheti a levegőt, mint amilyen az valójában. Időjárási front nem érkezik, de a fizikai munka során hamarabb elfáradhat, légszomj, rosszullét is jelentkezhet.

Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, és ha tehetik, a megerőltető tevékenységeket is inkább halasszák későbbre.

A tartós terhelés miatt egyen a napokban sok salátát, friss zöldségfélét és gyümölcsöt, de lehetőleg kerülje a hüvelyeseket, a káposztát és a karalábét is. A húsok közül inkább a szárnyasokat részesítse előnyben, illetve hal is gyakrabban kerüljön az asztalra. Desszertként is inkább gyümölcsöket, gyümölcssalátát fogyasszon, mérsékelje a cukorfogyasztást.

Időben és térben változékony lesz az UV-sugárzás, fontos a megfelelő bőrvédelem. A tartósan napos időszakokban 11 és 15 óra között a sugárzás értéke eléri az erős fokozatot, sőt, helyenként a nagyon erős szintet is megközelítheti, de erre csak az ország kisebb területén van esély.  

Az allergiaszint szintén erősen ingadozik: egy-egy zápor után hirtelen jelentősen csökkenhet a levegő pollentartalma, de csak átmenetileg. A pázsitfűfélék és a csalán virágpora okozhatja a legtöbb panaszt.

Az utakon a türelmetlenség mellett a figyelmetlenség és a kialvatlanság is nagy problémát jelenthet, mindez pedig a veszélyes időjárási körülményekkel párosulva rendkívül megnöveli a balesetveszélyt. A vízátfolyásokra különösen ügyeljen, a nedves burkolaton megnövekszik a féktávolság. Az átmenetileg megerősödő szél rontja a menetstabilitást, a zivatarok idején pedig rendkívül nagy a balesetveszély!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky