h i r d e t é s

Kitálalt a bíró a rettegett magyar gyilkosról

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kitálalt a bíró a rettegett magyar gyilkosról

2018. november 15. - 09:30

Ha a törvények engedik, halálbüntetéssel sújtotta volna Clyde-ot. 

Surdy Miklóst bíróként a legszigorúbb ítészek között tartották számon. Forrás: blikk.hu Fotó: Pintér Márta

Budapest — Szigorú tekintet, rezzenéstelen arc – Surdy Miklós évekig az egyik legkeményebb bírónak számított a szakmában. 

Az ország legrettegettebb gyilkosai álltak a pulpitusa előtt, de emellett rengeteg súlyos, fiatalokat, gyermekeket érintő eljárásban is ítélkezett. A magát régimódinak valló bíró lassan már két éve, hogy elhagyta ezt a pályáját, mert a tárgyalóterem egy másik székébe ült át. Ügyvédként mesélte, milyen az egyik legbrutálisabb mészárossal, Varga Sándorral (37), „Clyde”-dal egy teremben ülni P. Gál Judit legújabb, Gyilkosokkal szemtől szemben című könyvében.

Mint megírtuk, Clyde a szerelmével, T. Emesével, „Bonnie”-val és három társukkal követte el a gyilkosságokat. A tényleges életfogytiglanira ítélt férfi a halálbrigád vezetőjeként 2008-tól legkevesebb 4 emberrel végzett hidegvérrel. A bíróságon Surdy taktikusan hallgatta meg a vádlottakat. Szembetűnő volt ugyanis, hogy mindegyikük retteg Vargától.

Úgy döntöttem, az ötödrendű vádlottat hallgatja meg a törvényszék elsőnek. Utána a negyed-, a harmad-, a másod- és az elsőrendűt. Ugyanis, ha az elsőrendű vádlottat hallgatom ki a végén, ő csak utolsónak jöhet be, így nem hallhatta társai vallomását – emlékezett vissza az egykori ítész.

„Bonnie”, azaz T. Emese végül 15 év börtönt kapott. Az egykori bíró látta, hogy a lány még úgy is retteg, hogy párja kommandósok gyűrűjében, bilincsbe verve ült tőle alig pár centire. A nő kapcsán Surdy egyébként optimista: szerinte a lány vissza tud majd illeszkedni a társadalomba. Clyde-ról azonban már nem tudott ennyire pozitívan vélekedni. A férfira ő szabta ki a mindent eldöntő ítéletet: élete végéig rácsok mögött kell maradnia.

– Ő tényleg az az ember, akinek élete végéig börtönben kell maradnia. Sőt – most tovább megyek –, én halálbüntetés-párti vagyok. Ha a törvények megengedték volna, ki is mondtam volna a halálbüntetést rá

– szögezte le a volt bíró.

Surdy Miklós kétszer is halálos fenyegetést kapott munkája során. Mindkétszer kommandósok, csuklyában kísérték munkahelyére, a bíróságra, illetve naponta többször járőröztek a háza előtt a zsaruk. Elmondása szerint nem félt és nem is ezért hagyott fel ezzel a hivatással.

Varga jelenleg egy kétszemélyes cellában ül, a börtönben gyufás skatulyákat készít. Az egykor balhés rab állítólag lenyugodott.

A legdurvább bűnügyek

Rendőrök, ügyvédek, bírók és gyilkosok vallanak P. Gál Judit legújabb könyvében.

Forrás: blikk.hu

A Gyilkosokkal szemtől szemben című kötetben nyers őszinteséggel emlékeznek vissza pályájuk legmeghatározóbb történeteire. Rengeteg olyan gyilkos van, aki egyetlen rendőrben látja az ellenséget, így nem ritkán komoly fenyegetéseket is kapnak az egyenruhások.

blikk.hu