h i r d e t é s

Kitől akar megvédeni a Fidesz?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kitől akar megvédeni a Fidesz?

2019. május 22. - 09:32

 

Lassan az EP választások előtti nagy hajrába érünk. Ennek megfelelően semmi esélyünk megúszni a jó kis fideszes propagandát. Mert most hadat kell viselnünk a bevándorláspárti Európai vezetők ellen. Ez azonban nem tisztázza, mennyit nyomhat a latban erős túlzással tízmillió agymosott szavazata?

Miközben az Európai Parlamentben ezekben a percekben is azon munkálkodik a jobb és a baloldal egyaránt, hogy az Orbán és más populista kollégáinak politikája alatt értett pusztító tevékenységet megfékezzék, itthon erre meglehetősen kis médiafigyelem fordul.

Pedig, ha valaki van olyan ostoba, hogy kétség szikrája nélkül higgyen a kormány állításainak a túlzott baloldali médiatúlsúly értelmében az lenne a minimum, hogy erről szólnak a hírek.

Ehelyett is van hír persze az osztrák szélsőjobb oldali alkancellár, Heinz-Christian Strache bukása után a lengyel miniszterelnök Mateusz Morawiecki mélyen áron alul szerzett telket.

Ez a két eset Magyarországra is árnyékot vet.

Magyar delegáció érkezett kedden Brüsszelbe, hogy megkísérelje lealkudni az uniós támogatásmegvonásokat. Értesülésünk szerint az Európai Bizottság „halmazati büntetést” helyezett kilátásba, mert az egymást követő vizsgálatok rendre ugyanazt az eredményt hozták ki: az uniós forrásból támogatott projektek közbeszerzéseinél igen sok a szabálytalanság, a közbeszerzés magyarországi ellenőrző rendszere nem működik megfelelően, így zavartalanul csapolhatják az uniós kasszát.

Emlékeztetőül: 2015 tavaszán, amikor az Orbán-Simicska háború bevezető epizódjaként az M4-es autópálya építését leállították, a kormány az Európai Bizottság kartellgyanújával hozakodott elő, ám kiderült, hogy Brüsszelben nem is foglalkoztak a sztrádaüggyel. Ellenben az akkoriban Lázár János vezette uniós forrásokat menedzselő szervezetről lesújtó bizonyítványt küldtek.

A Miniszterelnökség a megállapításokat ugyan nem hozta nyilvánosságra, de a HVG-ből megtudhattuk, hogy a brüsszeli revizorok 55 közbeszerzési eljárást, 665 millió euró értékű szerződést választottak ki a 2014-es termésből, a nagy értékű, illetve a kockázatosnak ítélt területekről. Közülük 13 tender akadt fenn a szűrőn, és összesen 16 kifogásolható tételt találtak, azaz

minden harmadik-negyedik eljárásban találtak súlyos szabálytalanságot.

Mindez pedig akár 500 milliárd forintba is kerülhet nekünk. Mert ugye azt senki nem feltételezi, hogy a kormány prominensei majd bűnbánó arccal nyúlnak zsebükbe, és adják vissza a lenyúlt suskát.

Így csak annyi a kérdés, hogy mekkora részben fizetteti velünk a Fidesz saját lenyúlását a Brüsszel felé?

Címkék: 

 

h i r d e t é s