h i r d e t é s

Kiutasított négy orosz diplomatát Ausztria

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Kiutasított négy orosz diplomatát Ausztria

2023. február 02. - 12:16

Négy orosz diplomatát utasított ki csütörtökön Ausztria, közölte az ország külügyminisztériuma. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A közlemény szerint az orosz diplomaták a diplomáciai státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységet folytattak. Közülük ketten a bécsi orosz nagykövetségen, ketten pedig Oroszország ENSZ-hez akkreditált állandó képviseletén dolgoztak.

A nagykövetség két diplomatáját nemkívánatos személyeknek nyilvánították a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény 9. pontja értelmében, a másik két kiutasított személy pedig az Egyesült Nemzetek Szervezete és Ausztria közötti megállapodással ellentétes módon járt el, közölte a minisztérium. A tárca nem közölt konkrétumokat a kiutasítottak tevékenységével kapcsolatban. Az országból tavaly áprilisban is kiutasítottak négy orosz diplomatát.

Bécs jelentős diplomáciai központ, ott van az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (International Atomic Energy Agency) székhelye is. Emiatt számottevő a külföldi titkosszolgálatok jelenléte az országban, melyek gyakran álcaként használják a mentességgel járó diplomáciai státuszukat. (MTI)/444.hu


Kommentelne? Kattintson ide!