h i r d e t é s

Kivégzi a kormány az otthoni szakápolást is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kivégzi a kormány az otthoni szakápolást is

2022. május 11. - 07:52

 

Tragikus állapotok uralkodnak az otthoni szakápolás és hospice világában is. A munka körülmények rettenetesen mostohák az ápolók számára, akik szinte ingyen dolgoznak pusztán kötelességtudatból!

A kép illusztráció! - Forrás: RTL

A szakértők szerint az otthoni szakápolás és a hospice, vagyis az életvégi ellátás, az egészségügy tehermentesítésének egyik legjobb módja.

Az Orbánék által leépített egészségügy számára hatalmas segítséget jelent a szolgáltatás, és nagy könnyítés az ellátásra szorulók számára is. A betegeknek nem kell órákon át várakozni kórházakban egy rutin ellátásra, hanem otthoni körülmények között esnek túl rajta.

Persze az Orbán-kormány ezt nem így gondolja. Ők mindent tönkretesznek, amiből nem tudnak valahogyan hasznot húzni.

Sajnos nagy bajban van a hospice és az otthoni szakápolás is. A szakemberek látogatási-díja néhány ezer forintra csökkent 2017 óta, az otthonápolóknak pedig még a szokásos évvégi költségvetési kasszasöprésből sem jutott semmi 2021-ben. A várólisták óriásiak, ennek ellenére több településen akár meg is szűnhet a szolgáltatás.

Az otthoni szakápolás vizitdíja 3000-3700 forint, az otthoni hospice esetében pedig 4400 forintot. A szolgáltatónak ebből a pénzből kell lefedni a teljes működési költséget, a bérezést és kiszállási díjat is.

Ez az összeg semmire sem elég a reális értékének legalább 10 ezer forintnak kellene lennie. Orbánék bejelentettek egy minimális béremelést az egészségügyi dolgozóknak, ebből semmit sem látnak az otthonápolás szolgáltatását végzők.
A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület (MHPE) és a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület (MOHE) szerint, az a pénzügyi támogatás, amit a kormánytól kapnak, valószínűleg ellehetetleníti a szolgáltatás jövőjét. Biztató választ kérdéseikre nem kaptak egyik minisztériumtól sem, de állítólag "tudnak mindannyian" a problémáról.

Felvetődik a kérdés, mégis mit képzeltek Orbánék? Mi lesz ha az ő elfuserált politikájuk miatt a szolgáltatás megszűnik, és megjelenik 70 ezer beteg egyszerre a kórházakban? Ki ápolja majd őket? (Ez a Lényeg)


 

Kommentek

h i r d e t é s