h i r d e t é s

Kizárták az SPD-ből az iszlámkritikus Sarazzint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kizárták az SPD-ből az iszlámkritikus Sarazzint

2020. augusztus 02. - 07:17

 

Kizárták a német szociáldemokrata pártból (SPD) Thilo Sarrazin iszlámkritikus kijelentéseiről ismert politikust pénteken – erősítette meg az SPD szövetségi döntőbizottsága.

Thilo Sarrazin 2014-ben - Forrás: wikipedia

A vitatott politikus fellebbezni kíván a döntéssel szemben. Thilo Sarrazin többé nem tagja az SPD-nek – írta a szociáldemokraták szövetségi főtitkára, Lars Klingbeil a Twitter-oldalán. A 75 éves politikus mindenekelőtt az iszlámmal kapcsolatos bíráló kijelentései miatt került pellengérre az SPD berkeiben.

Az SPD szövetségi döntőbizottsága a párt tekintélyének és hitelességének megőrzésével indokolta Sarrazin jogszerű kizárását. Hozzátette: Sarrazin jelentős mértékben megsértette a párt alapelveit és rendjét, károkat okozva ezzel. Az SPD szövetségi döntőbizottsága határozatával a berlini tartományi döntőbizottság  januári döntését hagyta jóvá.

Sarrazin pénteken bejelentette, hogy a berlini tartományi bíróságon fellebbezést nyújt be, mert szerinte a döntést már a szóbeli meghallgatás előtt meghozták, és nem volt nyílt, igazságos és tisztességes az eljárás.

Sarrazin emellett azzal érvelt, hogy az "Ellenséges hatalomátvétel: Miként akadályozza az iszlám a fejlődést és fenyegeti a társadalmat" című könyvének egyik idézetét sem minősítették hamisnak vagy rasszistának, bár ez adta a löketet a pártból történt kizárásához.

"Ha valaki becsmérel és erkölcsileg lealacsonyít, rasszistának és jobboldali populistának nevez, akkor nincs más választása az embernek, mint megvédenie hírnevét. És én épp ezt fogom tenni " – fűzte hozzá Sarrazin.

A vitatott politikus több könyvet is írt, heves bírálatok érték már korábban is iszlámkritikus kijelentései miatt. Sarazzin "Németország felszámolja önmagát" című, 2010-es  könyve 2017-re minden idők egyik legkeresettebb könyvévé vált Németországban.

2018-ban megjelent egyik írásában úgy fogalmazott, hogy a muszlimok többségének vallási színezetű kulturális idegensége és születési arányszámuk veszélybe sodorja Németország nyílt társadalmát, demokráciáját és jólétét. Sarrazin szerint a muszlimok integrációja szinte megvalósíthatatlan.

A politikus ugyanakkor visszautasította az őt rasszizmussal vádoló bírálatokat, mondván művei mindössze a német társadalom fokozatos megosztottságát írják le a nagyszámú muszlim bevándorló következtében. (MTI) / hirado.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s