h i r d e t é s

Komoly gondot okozhat, ha a koronavírus és az influenzajárvány "összeütközik"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Komoly gondot okozhat, ha a koronavírus és az influenzajárvány "összeütközik"

2020. szeptember 25. - 06:25

 

A járványügyi helyzet fokozódásával egyre nagyobb esélye van annak, hogy az idei influenzaszezon súlyosbíthatja a jelenleg is zajló COVID-19 pandémiát, ezért fokozott figyelemre lesz szükség az őszi időszakban.

A szezonális influenzavírus egyes években képes a lakosság akár 20 százalékát is megfertőzni, és évente átlagosan 650 ezer ember haláláért felelős világszerte, amiből az európai régióra 70 ezer haláleset jut. Számos kérdés adódik ezzel kapcsolatban, melyeket érdemes tisztázni – írja az mta.hu oldalon olvasható elemzésben két pécsi virológus, Jakab Ferenc és Kemenesi Gábor.

Mindkét vírus cseppfertőzéssel, közeli érintkezéssel és fertőzött felületekkel terjedhet, így a maszkviselés, a távolságtartás és a kézhigiénia influenza esetében ugyanúgy nélkülözhetetlen elemei lehetnek a védekezésnek.

A déli és északi féltekén más hónapokban jelentkezik az influenzaszezon, az Egyenlítőtől délre éppen augusztus végén zárult hivatalosan az idei járvány. Érdekes módon a koronavírussal szemben bevezetett óvintézkedéseknek köszönhetően az influenzát is sikerült visszaszorítani, azt viszont egyelőre nem tudjuk, mi lesz nálunk, az északi hemiszférán – olvasható az Infostart.hu hírportálon.

Mindegyik kórokozó szinte azonos megfázásos, légúti tünetegyütteseket produkál, ezért a diagnosztikában komoly problémák adódhatnak – eléggé valószínű, hogy sokkal több tesztelésre számíthatunk, amelyekkel egyúttal túlterhelődhetnek a laboratóriumok.

A két vírus közti legjelentősebb különbség a reprodukciós rátában, vagyis az R0-ban keresendő. A COVID-19 esetében ez az érték 2 és 2,5 közé esik, influenzánál ez sokkal alacsonyabb. Igaz, hogy az enyhébb tünetek hasonlítanak egymásra, a súlyosabb szimptómáknál a koronavírusnál a páciensek 5%-a már lélegeztetőgépes kezelésekre szorulhat, míg influenzánál csak nagyon ritkán történhet meg az, hogy valakit intubálni kelljen.

Az egyik legsúlyosabb probléma talán az, hogy míg influenza ellen létezik használható vakcina és megfelelő gyógymódok, addig COVID-19 ellen eddig egyik sem áll rendelkezésre, ezzel megnehezítve az orvosok dolgát.

Délen a koronavírus-járvány ellen bevezetett intézkedések miatt lényegében elmaradt az influenzaszezon, ezért az együttes megbetegedések tekintetében csak nagyon kevés adat érkezett. Mindez egyáltalán nem jó hír, ugyanis a jövőben az evolúciósan sikeresebb influenzatörzsek kerülhetnek túlsúlyba, ezzel pedig komoly lokális gócpontokat alakíthatnak ki.

Azt nem lehet kijelenteni, hogy az influenzaoltás védelmet nyújtana a koronavírus-fertőzés ellen is, azonban az immunrendszert mindenképpen erősíteni lehet a beadásával. Ígéretes hírként foghatjuk fel, hogy délen egyetlen országban sem tapasztaltak összeférhetetlenségi eseteket, amelyek megakadályoznák az influenzaoltás használatát COVID-19 pandémia idején. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s