h i r d e t é s

Komoly rendszerhibák miatt halhatott meg egy beteg a Honvédhórházban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Komoly rendszerhibák miatt halhatott meg egy beteg a Honvédhórházban

2019. augusztus 24. - 08:38

 

A kórház vezetésének felelőssége is felmerül a Honvédkórházban meghalt beteg ügyében - véli Kunetz Zsombor szakértő. 

Honvédkórház – Fotó: MTI

A kórházban komoly rendszerhibák vannak, de nemcsak ott, hanem az összesben, dől össze az egész rendszer. - írja a hvg.hu

Ha a vizsgálat végül megállapítja a kórház alkalmazottainak felelősségét, annak is kell derülnie, hogy miben hibázott az intézmény vezetése - mondta Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő a Klubrádióban. Akkor is azt mondta és kitart mellette, hogy a Honvédkórház törvénytelenül működik, úgy tart fenn sebészeti ellátást az egyik telephelyén, hogy annak a kiszolgáló része, háttere nem működik. Ügyeleti időben, éjszaka nincs radiológus, aki tudna ultrahangot végezni. A vizsgálatról közölte: ha bárkinek a felelősségét megállapítják, nem kerülhető meg az intézmény vezetésének a felelőssége sem. Nemcsak az adott orvosokat kellene kérdőre vonni, hanem a kórház főigazgatóját is (aki egyébként haditechnikai menedzser), mert ő felelős a működtetésért. Ebben a történetben nemcsak orvosi, szakmai, hanem nagyon komoly rendszerhibák vannak.

Részletezte: beteg bement a sürgősségi osztályra sebészeti beutalóval. Mindig van sebészet, de két külön helyen. A II. sebészet, amely akkor ügyelt, a régi MÁV-kórház területén van, de ott nem volt radiológus, aki el tudta volna végezni az ultrahangot. Ezért vitték őt vissza az első telephelyre, ahonnan érkezett. Az a gyakorlat, hogy ott elvégzik a vizsgálatot, aztán „valahogy visszakerül” a beteg a másik helyszínre, ahol értékelik az eredményt és megnézik, hogy szüksége van-e újabb vizsgálatokra. Kunetz Zsombor szerint nem változott semmi, most is így történne ez az eset.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy ha valakinek problémája van, melyik kórházba menjen, a szakértő úgy válaszolt: mindegy, mindenhol ugyanazok a problémák vannak, dől be az egész. Legutóbb megint a Honvédkórház zárta be a kapuit pár órára, mert informatikai fejlesztés miatt leállították a rendszert. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s