h i r d e t é s

Kopaszok védik az SZFE-t a hallgatók piros-fehér szalagjától

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kopaszok védik az SZFE-t a hallgatók piros-fehér szalagjától

2020. november 21. - 13:15

A portás hívta az épületből a biztonságiakat, akik azt közölték az egyetemistával, hogy nem jár oda.

Forrás: hvg.hu / YouTube

Tekintélyt parancsoló termetű biztonsági őrök fogadták a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóját, aki pénteken megpróbált elhelyezni egy piros-fehér szalagot a Vas utcai épületen – számolt be az esetről a diák elmondása és videófelvétele alapján a hvg.hu.

A koronavírus miatti veszélyhelyzetben az egyetem épületeinek fizikai blokádját feladó, ám az intézmény autonómiájáért a küzdelmet folytató hallgatók egyikét, egy lányt – a felvétel szerint – először a portás próbálta meg elriasztani a szalag kirakásától, hogy neki szólnia kell a biztonságiaknak és a rendőröknek.

Rendőrök ugyan nem, de fekete ruhás biztonságiak megjelentek az ajtóban, és kérdőre vonták a lányt: "Miért zárja le ezt a területet, milyen jogon teszi ki a szalagot?"

A hallgatók ugyanis minden nap pótolják a tiltakozásuk szimbólumává vált, és az épületről rendre eltávolított szalagokat. A diáklány közölte: ő ide jár, viszont az egyik kigyúrt, kopasz biztonsági őr kijelentette: "Járt. Jelen pillanatban a kormányrendelet nem teszi lehetővé"

– Bár alighanem a megfélemlítés a cél, a helyzet inkább meglepő – nyilatkozták a hvg.hu-nak a portál által megkérdezett hallgatók. Mint elmondták, az egyetemen korábban soha nem voltak biztonsági őrök, és a videón látható fekete ruhásokkal sem találkozott egyikük sem.

„Az egyetem a hallgatók, tanárok, dolgozók közössége. Az pedig egységes, és folytatja az ellenállást” – közölte korábban a Népszavával Milovits Hanna, az egyetem Hallgatói Önkormányzatának alelnöke azután, hogy 71 nap után a járványhelyzet, és a digitális oktatás bevezetése miatt megszüntették a tényleges blokádot. (nepszava.hu)