fbpx Kórházbezárások jöhetnek? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kórházbezárások jöhetnek?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kórházbezárások jöhetnek?

2021. május 15. - 06:12

 

Kiszivárgott egy belső levél

Kollár Lajos professzor, Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének tanácsadója levelet írt valamennyi Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozati elnökének, melyben arra kéri az illetékeseket, tegyenek javaslatot az egészségügyi rendszer hosszú távú tervéhez. A levelet Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő tette közzé Facebook-oldalán.

A levélben konkrétan azt kéri a tárcavezető, hogy a tagozati elnökök tegyenek javaslatot arra vonatkozóan, hogy AZ ADOTT SZAKMÁBAN HÁNY FEKVŐ- ÉS JÁRÓBETEG INTÉZMÉNYRE VAN SZÜKSÉG, MILYEN KAPACITÁSSAL ÉS GEOGRÁFIAI ELHELYEZKEDÉSSEL.

Annyit tesz még hozzá a Kollár Lajos megbízásából kiküldött levél, hogy "amennyiben számszerű adatokra van szükség, az a NEAK adatbázisból lekérhető".

A napokban kiküldött levélre május 18-ig várják a választ a minisztériumban, a levél végén a szoros határidőért elnézést kérnek.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő kemény szavakkal illette az átalakítás tervezett módját.

Az uniós források felhasználására kiírt eredeti Helyreállítási Alap magyar terveiből tudható, hogy a kormány kórházreformra készül. Az eredeti tervek szerint átalakulnak a kisebb kórházak, a komolyabb ellátásokhoz csak a megyei intézményekben lehet hozzájutni. Hogy a Brüsszelnek végül kiküldött dokumentumban mi szerepel, egyelőre nem ismert. De elképzelhető, hogy az EMMI által most elindított "felmérés" ezzel az átalakítási kísérlettel függ össze. Mindezek alapján azt mondhatjuk, hogy a kiszivárgott levél arra utal, hogy a kormány az ellátórendszer struktúráját alapvetően befolyásoló döntésekre készül, amely egyes kórházak jövőjét, fennmaradását is befolyásolhatja. (Portfolio)


 

h i r d e t é s

Kommentek