h i r d e t é s

Koronavírus: mit mutat a szennyvízvizsgálat?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Koronavírus: mit mutat a szennyvízvizsgálat?

2021. április 07. - 10:15

 

A vírus örökítőanyagának szennyvízben fellelhető mennyiségét négymillió embertől származó mintából mérik. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Varga György

Magyarországon a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben fellelhető mennyiségét négymillió embertől származó mintából mérik, ami bőségesen elegendő a járványügyi folyamatok, az aktuális koncentráció mellett a tendenciák követéséhez - mondta Pándics Tamás,az NNK közegészségügyi laboratóriumi főosztályának vezetője a Magyar Nemzetnek.

A mintavételi helyek kiválasztásánál az volt a fő szempont, hogy a lakosság minél nagyobb részét és az ország minden földrajzi területét reprezentálják. Így esett a választás a megyeszékhelyekre, a Budapest teljes területét és az agglomeráció egy részét ellátó három szennyvíztelepre, valamint öt további agglomerációs településre (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta), amelyek szennyvizét egyesített mintaként vizsgálják.

A mintát a szennyvíztelepek üzemeltetői veszik le hetente, a vizsgálat, az elemzés, valamint az előjelzések elkészítése pedig az NNK-ban történik. A szennyvíz nem fertőz,  mivel fertőzőképes vírusrészecskét még sehol a világon nem mutattak ki belőle – emelte ki a főosztályvezető a napilapnak. (napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s