fbpx Koronavírus: most jön a járvány neheze? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Koronavírus: most jön a járvány neheze?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Koronavírus: most jön a járvány neheze?

2021. március 31. - 09:13

 

Szakemberek szerint a koronavírus jelenlegi változatai mellett a járvány megfékezéséhez nem 2,5 millió, hanem hétmillió ember beoltására van szükség. A járvány csúcsa az egyik előrejelzés szerint április közepére várható.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Járványügyi szakemberek szerint nem ad okot megkönnyebbülésre, hogy a beoltottak száma elérte a kétmilliót Magyarországon - írja a Népszava. A megbetegedési adatok változatlanul nagyon rosszak: soha nem volt még ilyen magas az aktív fertőzöttek (222 ezer), a kórházban ápoltak (12553 fő), a lélegeztetőgépen lévők (1529 fő) száma. Az elhunytak száma (274) a járvány berobbanása óta a második legnagyobb.

Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője szerint az átoltottság az eredeti, vuhani vírus esetében más szinten tehette volna lehetővé a korlátozások enyhítését, mint a brit variánsnál. Az utóbbi intenzívebben terjed, a jelenlegi járvány megállításához legalább hétmillió vakcina beadására van szükség. Ócsai Lajos szerint, ha a 2,5 millió oltott után kezdjük el a nyitást, annak még ára lesz. Az új vírusvariánsok - de ezek közül is a brit - sokkal fertőzőképesebbek, sokkal súlyosabb megbetegedést okoznak.

A szakember az első oltás után legkorábban három hét múlva alakul ki 80 százalékos védettség, és a második után is el kellene telnie legalább tíz napnak, hogy például a tanárok biztonsággal visszaállhassanak a katedrákra. A szakember szerint a járványtan egzakt tudomány, megvannak a maga törvényszerűségei.

A Bill Gates alapítványa által támogatott Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) járványmodellező szakemberei a járvány harmadik hullámának csúcsát április közepére jósolják, a napi halálozások számát pedig 400 felettire. Július elejére pedig 33 ezernél több - a Covid-19-hez köthető - halálozásra számítanak. Szerintük a kórházakban április 8-án tetőzhet a járvány, amikor 20-21 ezer beteg szorul majd ápolásra. (napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s