h i r d e t é s

Koronavírus-mutációt találtak Chilében?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Koronavírus-mutációt találtak Chilében?

2020. október 12. - 14:06

 

A koronavírus-járvány második hulláma Chile egyik legeldugottabb, legdélibb részén található Pantagoniában terjed szokatlanul nagy sebességben, melynek kapcsán a tudósok arra kezdtek gyanakodni, hogy mutációról lehet szó.

Ezt a meglehetősen erős fertőzőképességet látva vizsgálatot is indítottak chilei tudósok, mivel megvan az esélye annak, hogy a SARS-CoV-2 vírus egyik mutálódott vírustörzse végzi a fertőzéseket Pantagóniában. Főként Magallanes kapcsán merültek fel kérdőjelek, ahol a chilei lakosság 1 százaléka él, mégis a fertőzöttek 20 százalékáért felelősek.

Annak ellenére, hogy már korábban is felfedeztek koronavírus-mutációt, egyelőre továbbra sem tudni, hogy ennek milyen hatása van az emberekre. Lucia Newman, az Al Jazeera helyszíni riportere például úgy fogalmazott, hogy Magallanesben ugyanannyi pozitív teszt lett, mint a főváros Santiagóban, pedig az előbbinek 170 ezer, utóbbinak 8 millió lakosa van.

"A szakértők elmondása szerint nagyon sok oka lehet ennek, például az időjárás is, viszont nem zárnák ki a lehetőségét, hogy egy új vírustörzset lehet ezért hibáztatni" – tette hozzá, amelyet Marcelo Navarrete, a Magallanes Egyetem tudósa a Reuters hírügynökségnek is megerősített, hozzátéve, hogy a hideg és a szeles idő kedvezhet a vírus terjedésének.

Nem lenne meglepő viszont, ha egy fertőzőbb vírustörzs lenne a felelős, ugyanis amerikai és európai kutatók már találtak rá bizonyítékot, hogy fertőzőképesebb vírus terjed az elmúlt időkben. A tudósok viszont azt is kihangsúlyozták, hogy attól, hogy egy vírus fertőzőbb, nem jelenti azt, hogy halálosabb, vagy azt, hogy megakadályozza az esetleges vakcina hatékonyságát.

Arturo Zuniga egészségügyi miniszterhelyettes úgy fogalmazott ennek kapcsán, hogy aggodalomra adhat okot, ha ezt a hipotézist bizonyítékokkal is alátámasztják, ugyanis amennyiben a fertőzőbb vírustörzs országos szinten is elkezd terjedni, az nagyjából napi 25 ezer esethez vezetne, amely egy nagyon "veszélyes forgatókönyv" lehet. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s