h i r d e t é s

Koronavírus-túlélők ezreit öli a feketegomba Indiában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Koronavírus-túlélők ezreit öli a feketegomba Indiában

2021. július 22. - 08:48

 

A mukormiózis főként a koronavírus-fertőzés túlélőit érintő betegség, melyben már több mint 45 ezren betegedtek meg és közülük 4300 ember el is hunyt.

A kép illusztráció! - Forrás: Business - Insider

Az orrot, szemet és néha az agyat is megtámadó fertőzés jellemzően 12-18 nappal azt követően alakul ki, hogy a páciens kilábalt a koronavírusból. Indiában több mint 45 ezer esetet jegyeztek fel: ezek legalább fele olyanokat érint, akik még valamilyen gyógyszeres kezelésben részesülnek. Az orvosok szerint a szteroidok szedésével van összefüggésben a gombafertőzés kialakulása, a diabéteszesek pedig különösképp veszélyben vannak, írja a BBC.

A koronavírus kezelésében alkalmazott szteroidok segítenek leállítani a gyulladásos folyamatokat, amelyeket a szervezet túlzott immunreakciója vált ki testünkben, de ezáltal a védekezőképességet is csökkentik, illetve megemelik a vércukorszintet. Ez az immunitáscsökkenés válthatja ki a mukormiózist a cukorbetegeknél vagy a súlyosan legyengült immunrendszerű egyéneknél, például a rákkal vagy a HIV-vel küzdőknél. A feketegombával szemben mindössze egy gombaölő injekció nyújt hatásos terápiát.

A legtöbb mukormiózisos esetet Mahárástra és Gudzsarát tartományban jegyezték fel, a két tartományban összesen 1785 fő a halálos áldozatok száma.

Raghuraj Hegde bangalore-i szemsebész szerint azonban a betegség okozta esetek és halálesetek száma is masszívan alul van számolva.

"A halálesetek általában hetekkel vagy hónapokkal a megfertőződés után következnek be. A jelenlegi rendszer nem alkalmas arra, hogy ezeket az adatokat rögzítse" - mondta. A kisebb kórházakban és vidéken mindezen felül nehéz a diagnózis felállítása, az eseteknek csak töredéke jut el a nagyvárosok kórházaiba, tette hozzá.

Sok beteg még azelőtt belehal a betegségbe, hogy kórházba kerülne, valamint számos kezelt és gyógyult betegnél tűnik úgy, hogy a betegség kiújult.

"Olyan betegekkel találkozunk, akiket kezeltek mukormiózissal, a kórházból hazabocsátottak, azonban olyan fertőzöttséggel térnek vissza, ami a korábbinál nagyobb területet támad meg a szemben vagy az agyban" - mondta a BBC-nek Akshay Nair mumbai szemsebész.

  • A nagyon agresszív gombafertőzés miatt a sebészeknek el kell távolítani egyes betegek szemét, orrát és az állkapcsát, hogy a fertőzés ne hatoljon az agyba.
  • A kormány szerint a legtöbb esetet Mahárástra államból jelentették, szám szerint 9348-at.
  • A kormány adatai szerint májusban és júniusban volt a legtöbb fertőzött, majd látványos csökkenés következett.
  • A Hindustan Times című angol nyelvű indiai lap szerint a betegség az észak-indiai Radzsasztánban a gyermekek körében is terjedni kezdett.
  • Indiában egy évvel a Covid-19-járvány előtt mindössze húsz mukormikózis-megbetegedést jelentettek, a kór elsősorban immundepressziós, magas vércukorszinttel rendelkező, AIDS-ben szenvedő, illetve szervátültetésen átesett betegeknél fordult elő.

infostart.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s