h i r d e t é s

Koronavírusos fiatalok vannak életveszélyben a Korányiban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Koronavírusos fiatalok vannak életveszélyben a Korányiban

2020. július 01. - 05:38

 

Gépek lélegeztetik őket.

Országos Korányi Pulmonológiai Intézet - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Két koronavírussal fertőzött fiatal fekszik válságos állapotban az Országos Korányi Pulmonógiai Intézetben, műtüdőn keresztül lélegeztetik őket – jelentette ki Elek Jenő főorvos, az Országos Onkológiai Intézet intenzív osztályának vezetője a Spirit FM Spirit Show műsorában az atv.hu beszámolója szerint.

Elek elmondása szerint a két fiatalember "ebben a pillanatban is életveszélyes, válságos állapotban van". A felépülési esélyekről azt mondta, korábban voltak, akik hasonló állapotból felépültek, és már otthon vannak.

A járvány kezelésével kapcsolatban arról beszélt, hogy miután Magyarországon a legtöbb beteget a Korányi látta el, ez az intézet vált a legveszélyeztetettebbé, de elmondása szerint egy kolléga sem, és egy más betegségben szenvedő beteg sem fertőződött meg a koronavírussal, mert építészetileg az épület adottságai lehetővé tették, hogy egy úgynevezett zsiliprendszert alakítsanak ki.

Arról is beszélt, hogy náluk a halottak nagy része biztosan nem a Covid-ban halt meg, "hanem ez egy picit hozzájárult ahhoz, hogy az illetőt elveszítsük. Az is lehet, hogy csak az az életmódváltás, ami a kórház volt az ő számára, elég volt ahhoz, hogy a beteg meghaljon. Teljesen egészséges 30-40 éves betegeink is voltak, akiknek óriási nagy csatát kellett vívnia az életéért" – fogalmazott a főorvos adásban.

Elek János szakértőként vett részt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kifejlesztett lélegeztetőgép tesztelésében, erről azt mondta, szerinte van a gépben egy olyan potenciál, amellyel feltételezni lehet, hogy valóban egy csúcskategóriás készülékről van szó, mert sokkal finomabban lehet programozni a különböző lélegeztetési fázisokat, mint a többi készüléken. Jelenleg a gépnek a bemérése történik, ami azt jelenti, hogy összehasonlításra kerül a gépnek egyik-másik paramétere, hogy mennyire pontosan tudja a gép teljesíteni. Azzal kapcsolatban, hogy mikor lehet élesben bevetni ezt a készüléket, a főorvos abban reménykedik, hogy nem kell sokáig várni. (magyarnarancs.hu)

 


 

h i r d e t é s