h i r d e t é s

Koronavírusos lett Rétvári Bence

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Koronavírusos lett Rétvári Bence

2020. október 29. - 07:41

 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára elkapta a koronavírust – értesült az Index. A politikus budapesti házán meg is jelent az a hatósági felirat, amely szerint tilos a belepés, az épületben járványügyi megfigyelés alatt álló személy tartózkodik. 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szólal fel napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 19-én. - Fotó: Bruzák Noémi/MTI

A hírt Rétvári Bence fertőzöttségéről először szerda este 20:17-kor a Magyar Nemzet tette közzé néhány órával azután, hogy telefonon megkérdeztük az államtitkár sajtófőnökét, mi a helyzet a ház kapujára felragasztott hatósági figyelmeztetéssel. A sajtófőnök e-mailen kérte a kérdéseinket, választ ezekre azonban nem kaptunk tőle.

A Magyar Nemzet a kissé enigmatikus "Rétvári Bence gyógyul" című cikkében azt írja, hogy az államtitkár egészségi állapota kielégítő, egyedül a levertség jelentkezett nála tünetként, azóta pedig, hogy a koronavírus-tesztje pozitív lett, otthon dolgozik és gyógyul.

Utóbbi – fűzhetjük hozzá – annak fényében meglepő, hogy  egy Facebook-bejegyzés helymeghatározása szerint az államtitkár szerda reggel fél tíz után a Pest megyei Letkésen tartózkodott. A településen az Orbán-kormány 1,3 millió forinttal támogatja a szociális tűzifa-vásárlást – adta hírül a politikus.  

Rétvári Bence egyébként éppen szerdán posztolta azt is, hogy "Magyarország sikeresen védekezik a koronavírus-járvány hullámaival szemben, ami az éves halálozási adatok összevetéséből is látszik. Míg más országokban tavalyhoz képest idén jelentősen növekedtek az összesített halálozási adatok, addig nálunk nemcsak a nagyarányú növekedés maradt el, de csökkentek is a számok. Vigyázzunk egymásra!"

Májusban még Hadházy Ákos független képviselő interpellációjában kérdezte az államtitkárt, hogy végeztek-e koronavírus-tesztet a miniszterelnökön és ha igen, milyen eredménnyel. Rétvári Bence azt  válaszolta, "hogy az adat az (EU) 2016/679 európai parlamenti és tanácsi rendelet (általános adatvédelmi rendelet – GDPR) 4. cikk 15. pontja alapján személyes adatnak minősül. Ilyen személyes adatot az adatkezelő egyetlen magyar állampolgárral kapcsolatban sem hozhat nyilvánosságra."

Hadházy Ákos erre a Facebookon úgy válaszolt,egy miniszterelnök egészségügyi állapota több, mint személyes adat, különösen egy járvány idején.

Nemrég derült ki, hogy az a Vidnyánszky Attila is elkapta a koronavírus-fertőzést, aki hétfőn Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott. (index.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s