h i r d e t é s

Korrupció miatt tíz év börtönre ítélték a volt salvadori elnököt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Korrupció miatt tíz év börtönre ítélték a volt salvadori elnököt

2018. szeptember 13. - 15:22

 

Saca elnöksége alatt több mint 300 millió dollár közpénznek veszett nyoma. - írja a parameter.hu.

Forrás: origo.hu

Az 53 éves, az elnöki tisztséget 2004 és 2009 között betöltő Antonio Saca a múlt hónapban vallotta magát bűnösnek az ellene felhozott vádakban, vélhetően azért, hogy enyhítsék büntetését. Az ügyészség szerint Saca közpénzeket sajátított ki magának és másoknak, egyebek közt több mint 7 millió dollárt "különített el" jobboldali pártjának.

A volt államfő 5 évet kapott sikkasztásért, 5 évet pedig pénzmosásért, és 260 millió dollárt vissza kell térítenie az államkasszába. A bíróság Saca kormányának három volt tisztviselőjére is büntetést rótt ki, őket 3 és 16 év közötti szabadságvesztéssel sújtotta azért, mert részt vettek egy kiterjedt korrupciós hálózatban.

Antonio Sacát 2016-ban vették őrizetbe, fia esküvőjén. A volt államfő utódja, Mauricio Funes - aki 2009 és 2014 között volt elnök -, 2016 óta Nicaraguában él száműzetésben, a salvadori hatóságok őt azzal gyanúsítják, hogy saját célra használt közpénzeket, egyebek közt utazásokat, házfelújításokat és kórházi kezeléseket finanszírozott az államkasszából.

A salvadori főügyész emellett elrendelte 29 másik személy, köztük Funes rokonainak és a kabinet volt tisztségviselőinek a letartóztatását.

parameter.hu


 

h i r d e t é s