h i r d e t é s

Kósa Lajos: a külföldiek miatt nyert Karácsony

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kósa Lajos: a külföldiek miatt nyert Karácsony

2019. október 14. - 13:04

 

Borkait lényegében védelmébe véve beszélt arról a fideszes kampányfőnök, hogy mindenki nyert, aki országos botrányba keveredett. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI Fidesz Fotó: Szigetváry Zsolt

Miután a Magyar Nemzet névtelen szerzője a győri Borkai Zsolt korrupciós botrányával magyarázta meg Karácsony Gergely fővárosi győzelmét, hétfőn Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke is nekifutott a kérdésnek. A köztévének nyilatkozva Kósa arról beszélt:

a Budapesten élő 90 ezer külföldi miatt vesztett Tarlós.

Nagyon kicsinek nevezte az 50 ezres szavazatkülönbséget a két főpolgármester-jelölt között, és tényként beszélt arról, hogy ezért dönthettek a "nemzeti politizálásra kevésbé fogékony" külföldi szavazók. Érvelése feltételezi, hogy a Budapesten élő összes külföldi - köztük Nikola Gruevszki - Karácsonyra szavazott, míg a magyarok igazából Tarlóst akarták. Ez bűnbakká teszi őket a csalódott fideszesek szemében, holott természetesnek kellene lennie, hogy lakóhelyének vezetőire bárki szavazhat, hiszen annak döntései közvetlenül hatnak életére. (Hogy ez valójában mennyire nem természetes, azt mutatja, hogy bérlakásban élő emberek tömege nem szavazhat ott, ahol él, mert nem jelentkezhet be oda.)

Kósa érvelésével ugyanakkor bravúrosan megmagyarázza, hogy miért mért a választás előtt a valóságtól teljesen elrugaszkodott eredményeket a két kormányközeli közvélemény-kutató, a Nézőpont és Századvég. Azt mondja ugyanis, hogy ezek a külföldiek véleményét nem tudták megmérni, így nem láthatták, hogy valójában nincs fölénye Tarlósnak. (A független piaci elemzők eredményeit viszont nem magyarázza Kósa: azok ugyanis azt mérték a választás előtt, hogy Tarlós és Karácsony fej fej mellett van.)

A Magyar Nemzetben olvasható állítást, mi szerint Borkai miatt bukott Tarlós, Kósa kifejezetten cáfolta:

Mindenki nyert, aki országos botrányba keveredett

 - hangsúlyozta a kampányfőnök.

Kósa után Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője volt a köztévé vendége, ő viszont ismét a kormányközeli lapban megjelent narratívát hangoztatta, mi szerint a győri botrány vezetett a Fidesz fővárosi főpolgármester-jelöltjének kudarcához. Külföldiek helyett pedig inkább úgy magyarázta Karácsony győzelmét, hogy "az ellenzéknek szerencséje volt": el tudták érni, hogy Tarlós szavazói otthon maradjanak. Kiállt a korábbi, igencsak tévesnek bizonyult kormánybarát felmérések eredményei mellett, szerinte van elég fideszes, csak nem voltak szavazni.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s