h i r d e t é s

Kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

2017. december 20. - 06:50

 

Bár a betegség általában enyhe lefolyású fertőzés, immunhiányos csecsemőknél életveszélyes lehet.

Forrás: Thinkstock

Kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást a Nemzeti immunizációs programban, az egészségügyi dolgozók számára pedig kötelező lesz a kanyaró elleni immunstatus és szükség esetén ők is ingyen oltást kapnak - tudta meg a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi).

A tárca tájékoztatása szerint a bárányhimlő elleni vakcinák beadása a jelenlegi védőoltási naptárba úgy illeszthető be a legjobban, ha az oltási sorozat két részletének beadása 15 és 18 hónapos életkorban, egy másik kötelező oltással egy időben történik – olvasható a szerdai Magyar Nemzetben.

Hozzátették: bár a betegség általában enyhe lefolyású fertőzés, immunhiányos csecsemőknél életveszélyes lehet. Cseppfertőzéssel terjed és nagyon ragályos, 15-16 éves korára a lakosság 95 százaléka átesik rajta.

Magyarországon a bárányhimlő adja a bejelentett fertőző betegségek felét. Az évi megbetegedések száma 28 800 és 52 600 között változott 1998 és 2016 között, míg a kórházban ápolt betegek aránya 0,7-1,7 százalék között mozgott.

Az Emmi szerint azokban az országokban, ahol az oltási rendbe illesztették a bárányhimlő elleni vakcinát, az éves megbetegedések száma 80-90, a kórházi ápolások száma 80, míg az orvoshoz fordulásoké 60 százalékkal csökkent. (24.hu)


 

h i r d e t é s