fbpx Kötelező villanyautó töltőt telepíteni az új építésű épületekhez | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kötelező villanyautó töltőt telepíteni az új építésű épületekhez

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kötelező villanyautó töltőt telepíteni az új építésű épületekhez

2022. január 13. - 12:17

 

A régi épületekben elég 2025-ig telepíteni a berendezést.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Kötelező villanyautó-töltőt telepíteni, vagy a későbbi töltőtelepítést előkészíteni minden új építésű (vagy felújított) épületben – írja a villanyautosok.hu az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló, 2022. január 1-jétől hatályos TNM rendelet alapján.

A rendelet melléklete pontosan meghatározza, hogy mely épületek esetén kell töltőpontot kiépíteni, illetve hány parkoló esetén kell előkészíteni a töltőpont későbbi kiépítését. Új építés vagy az elektromos infrastruktúrát is érintő jelentős felújítás esetén:

  • Nem lakáscélú épületek esetében, ha legalább tíz parkolóhellyel rendelkezik és a parkoló az épületen belül vagy közvetlenül az épület mellett helyezkedik el, kötelező kiépíteni egy elektromos töltőpontot, illetve minden ötödik parkolóhelyen a töltőpont későbbi kiépítését lehetővé tevő elektromos csatlakozást biztosító létesítményt.
  • Lakóépületek esetén, ha tíznél több parkolóhellyel rendelkezik és a parkoló az épületen belül vagy közvetlenül az épület mellett helyezkedik el, kötelező kiépíteni minden parkolóhelyen a töltőpont későbbi kiépítését lehetővé tevő elektromos csatlakozást biztosító létesítményt.

Meglévő épületek esetén:

  • Nem lakáscélú, legalább 20 parkolóhellyel rendelkező épületek esetén 2025. január 1-től legalább egy elektromos töltőpontot kell telepíteni, ha a parkoló az épületen belül, vagy közvetlenül az épület mellett helyezkedik el.

A már meglévő társasházak parkolóira tehát semmilyen kötelezettség nem vonatkozik.

Ahogyan az Alapjárat megírta, az évtized végére tisztán elektromos autók és teljes önvezetés várhat az autósokra. Az Alapjárat villanyautózásról szóló cikkeit itt tudja elolvasni. (Telex)


 

h i r d e t é s