fbpx Kriptobányászok miatt omolhat össze egy ország áramellátása | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kriptobányászok miatt omolhat össze egy ország áramellátása

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kriptobányászok miatt omolhat össze egy ország áramellátása

2021. november 26. - 08:20

 

Túlterhelődött az áramellátási hálózat a kriptobányászok miatt Kazahsztánban, akik tömegével vándoroltak át Kínából a közép-ázsiai országba, miután a kínai államvezetés betiltotta a tevékenységet. - írja a Portfolio

A kép illusztráció! - Forrás: Unsplash/Bermix Studio

Kazahsztán úgy védekezik, hogy időnként megvonja az áramot az országban engedéllyel működő cégektől, az igazi problémát azonban az illegális bányászok jelentik.

Kazahsztán már régóta népszerű célpontja a kriptobányászoknak. Az utóbbi időben pedig még többen települtek az országba köszönhetően a kriptoeszközök felértékelődésének és annak, hogy Kína májusban betiltotta a bányászatot az országban. Kazahsztán azóta úgy próbálja csökkenteni az áramellátási hálózatának a terhelését, hogy időnként megvonja az áramot a kriptobányászoktól.

Miután a múlt hónapban három erőmű is leállt az ország északi részén, az állami áramellátási hálózatot kezelő cég úgy döntött, hogy a továbbiakban csak időszakosan fogja biztosítani az áramot annak az 50 bejelentett kriptobányász cégnek, akik regisztrálták magukat a kormánynál, és ha továbbra is akadozni fog az áramellátás, akkor végleg lekapcsolja őket.

A gépek tulajdonosait, akiknek a bevételei jelentősen megcsappantak az áramkimaradások miatt, általában nem tájékoztatják arról, hogy mikor vonják meg tőlük az áramot és hogy mikor léphetnek újra működésbe.

A kriptobányászat annyira leterhelte a hálózatot, hogy az ország hat régiójában, több városban és faluban is voltak áramkimaradások. Az energiaügyi minisztérium szerint 2021 elejétől az elektromos áram iránti kereslet 8 százalékot nőtt, és mindez a Kínából érkező bányászoknak köszönhető. A Financial Times adatai szerint a tiltás óta 87 849 gép érkezett Kínából Kazahsztánba.

A Xive.io kazah bányászcég, ami gépek bérbeadásával foglalkozik, szerdán leállította az egyik nagyobb kriptobányáját, miután az áramkimaradások ellehetetlenítették a működését.

A hatóságok és az iparági szakértők az illegális bányászokat okolják az áramkimaradásokért, akik pincékben és elhagyatott gyárépületekben üzemeltetik a gépeiket, ezzel a becslések szerint 1200 MW energiát elvonva a hálózattól.

Kazahsztán Oroszországhoz fordult segítségért, és amíg nem sikerül biztosítania magának a szükséges energiát, addig az északi szomszédjától – ahova szintén sok kriptobányász telepedett le az elmúlt időszakban – kell elektromos áramot vásárolnia. (Financial Times) / Portfolio


 

h i r d e t é s