h i r d e t é s

Különlegességet fedeztek fel a Vatikánban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Különlegességet fedeztek fel a Vatikánban

2017. július 03. - 17:34

 

Raffaello-festményeket fedeztek fel a Vatikáni Múzeum egyik termének restaurálása közben -írja az MTI a Vatikáni Televízió híre alapján. - közölte a napi.hu.

Illusztráció, rajta Raffaello Esterházy Madonna című festménye látható, Szépművészeti Múzeum, MTI Fotó/reprodukció. Forrás: napi.hu

Két allegorikus női alakról van szó, amelyeket eddig a fiatalon elhunyt festő tanítványainak tulajdonítottak. A restaurálás során azonban bizonyossá vált, hogy a nagy reneszánsz mester saját munkáiról van szó - mondta Fabio Piacentini, a Konstantin-terem felújításán 2015 óta dolgozó restaurátor.

A szakértő szerint egyebek közt a sajátos ecsetvonások és a különleges festési technika bizonyítja, hogy Raffaello Sanzio festette az alakokat.

Az olajképek minőségileg nagyon különböznek a környezetüktől, amelyet tanítványai fejeztek be hagyományos módszerrel, meghagyva az allegóriákat a nagy mester kézjegyeként - tette hozzá a riportban Arnold Nesselrath német művészettörténész, a jelenleg a Vatikánnak dolgozó egyetemi professzor.

Az ismert, hogy az egykori pápai lakosztály Nagy Konstantin római császárról elnevezett fogadótermének kifestésével Raffaellót bízta meg II. Gyula pápa, és a festő meg is tervezte a falak díszítését, de eddig úgy hitték, hogy korai halála megakadályozta akár csak egyetlen alak saját kezű megfestésében.

Raffaello 1520-ban, 37 évesen halt meg maláriában, a Barátságot és az Igazságosságot jelképező női alakokat közvetlenül halála előtt festhette. A terem festését tanítványai fejezték be

- írta az Index az MTI-re hivatkozva.

napi.hu


 

h i r d e t é s