h i r d e t é s

Kurt Cobain születésnapjára

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kurt Cobain születésnapjára

2019. február 18. - 16:44

Február 20-án ünnepelné születésnapját a "fájdalom poétája".

Illusztráció: origo.hu

Az egész világ döbbenten fogadta Kurt Cobain hirtelen és sokkoló halálhírét 1994-ben. Széles körben a „saját generációja John Lennonjaként” emlegették, de Cobain neve az illúzióvesztettséggel és boldogtalansággal is rokon volt: öngyilkosságról írt dalszövegeiben és énekelt dalaiban. 

Cobain már régóta a pszichiátriai stílusú „segítség” áldozata volt, amelynél a megoldások épp olyan kétségbeesettek voltak, mint a szituációk, amelyek megoldásában folyamatosan kudarcot vallottak. Az igazság az, hogy az iskolás időszakát megelőzően az őt „hiperaktivitással” diagnosztizáló személyek egyfajta kémiai kényszerzubbonyba dugták Cobaint. Kurt egy energiával teli, tehetséges és kreatív gyermek volt, aki szeretett rajzolni és Beatles dalokat énekelni.

Egyike volt azon gyerekeknek, akiket az 1960-as és 1970-es évektől függőséget okozó, tudatbefolyásoló szereknek vetettek alá az „oktatási segítség” álcája alatt. Cobain a Ritalin nevű pszichiátriai szeren felnőtt gyermek volt.

A pszichiáterek állításainak ellenére, hogy e serkentőszerek segíthetnek a gyermek tanulásában, Cobain gyenge tanuló maradt, aki kimaradt a középiskolából. A receptre felírt, függőséget okozó szerek szedésével töltött évek után könnyedén nyúlt az utcai drogokhoz.

Cobain harca a heroinfüggőséggel az évek során széles körben ismert lett, mivel sorozatosan vallott kudarcot a függősége megoldására tett kísérletekben. Összességében Cobainnek kezeletlen, krónikus orvosi problémái voltak, ami az egész életére kihatással volt – s amelybe beletartozott a gerincferdülése, amit a nyakában hordott gitár súlya tovább rontott, valamint „égő, émelygő” gyomra, mely gyakran az öngyilkosság határára sodorta. A hasüregi fájdalom a Ritalin egyik mellékhatása. Cobain heroint szedett, mert az „kioltotta a beleiben égő tüzet”.

Cobain drogproblémája kritikussá vált. Végső kétségbeesésében felesége, Courtney Love és barátaik beíratták Cobaint egy pszichiátriai drogelvonó központba. Harminchat órával a felvétele után megszökött a programról, és egy csendes Seattle-i környéken, a garázsa feletti apró szobában egy sörétes puskából leadott fejlövéssel véget vetett saját életének.

Heroint és függőséget okozó pszichiátriai nyugtatót, Valiumot találtak a vérében. Öngyilkosságakor hátrahagyott búcsúlevelében két dolgot említ, amelyek ehhez a végzetes döntéshez vezettek – a gyomorfájás, mely évek óta gyötörte, és a zenéje miatti aggódás, amiről azt írta:

 Nincs már bennem szenvedély, és úgy emlékszem jobb kiégni, mint elenyészni.

Már 25 éve nincs velünk a "fájdalom poétája".

CCHR


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s