h i r d e t é s

Kutya hideg jön, akár mínusz 14 fok is lehet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kutya hideg jön, akár mínusz 14 fok is lehet

2020. január 07. - 06:16

 

A derült éjszakákon erősen lehűl a levegő és délután is marad a hideg. A sok napsütés ellenére a megfázásveszély nagy! - írja az idojaras.hu.

Zúzmarás fa Salgótarjánban 2020. január 4-én. Forrás: MTI/Komka Péter

Kedden délelőtt derült lesz az ég, csupán kevés fátyolfelhő szűrheti a napsütést. Csapadék nem alakul ki. Délután sok napsütésnek örülhetünk, csapadékra sehol sem kell készülni. A déli szél mérséklet marad, a délutáni csúcsértékek 2, 5 fok között alakulnak.

Kedd reggel egyes helyeken -13, -14 fokot is mérhetnek a hőmérők higanyszálai. - tudta meg az atv.hu.

Nyugodt, napos, és rendkívül hideg hajnalokat hozó idő köszöntött ránk hétfőtől. Hajnalban a fagyzugos völgyekben élők akár -12 fokot is mérhettek, kedd reggel -13, -14 fok lesz a leghidegebb szegletekben.

Napközben azonban a szikrázó napfény fagypont fölé melegíti a levegőt, hétfőn 0-4, kedden 0-6 fok körül alakulnak a maximumok. Szerdán aztán nyugatról gyenge melegfront éri el térségünket, enyhülnek az éjjeli fagyok, a nappali legmagasabb hőmérséklet alulról súrolja majd a 10 fokot. Január 9-10. környékén gyenge hidegfront érkezik:

A front nem hoz komoly lehűlést, egyelőre nem látszik mikor lesz, lesz-e idén igazi téli idő

– mondta Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa a 24.hu-nak.

Orvosmeteorológia

Kedden nem érkezik front, de a hűvös időben többeknél jelentkezhetnek humánmeteorológiai panaszok. - írja a meteoklinika.hu.

Kedden nem érkezik front térségünkbe, de a hideg időben ízületi panaszok jelentkezhetnek. A derült éjszaka folyamán sokfelé erősen lehűl a levegő, helyenként egészen -10, -12 fokig csökken a hőmérséklet.  A reggeli időszakban kopásos eredetű ízületi bántalmak léphetnek fel és ezek a tünetek napközben is tartósan fennállhatnak. Amennyiben fájó végtagokkal ébred kezdje a napot egy könnyű, átmozgató tornával, de ügyeljen arra, hogy ne erőltesse meg ízületeit. Tartósan fennálló ízületi problémákra megoldást jelenthet egy meleg borogatás és a végtagok pihentetése.

A hidegfronti jellegű panaszok nem szűnnek meg teljesen, egyeseknél görcsös fejfájás, izom-és hasigörcsök, valamint gyulladásos panaszok is felléphetnek, de intenzív tünetekre nem kell készülni.

Ezeken a napokon kiemelten fontos az immunrendszer erősítése, ajánlott naponta legalább egy alkalommal valamilyen friss gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztani.

Az időjárás az ország nagy részén kedvez a szabadtéri programoknak, számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű. A megfázásveszély nagy, ajánlott rétegesen öltözni! A hő-és komfortérzet a napsütés ellenére alacsony.  

A légszennyezettség nő, a nagyobb városokban egészségtelen a levegő minősége. A levegő minőségének tekintetében nem várható javulás!

A közlekedés során veszélyes időjárási jelenség nem várható, de a fagyos reggeli időszakban csúszós útszakaszok előfordulhatnak. A balesetek elkerülése érdekében vezessen fokozott figyelemmel!

Vezető tünetek a mai napon: ízületi panaszok. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

 


 

Kommentek

h i r d e t é s