h i r d e t é s

L. Simon László szívesen vezetné a Nemzeti Múzeumot

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

L. Simon László szívesen vezetné a Nemzeti Múzeumot

2021. július 06. - 09:43

Áprilisban a Múzeum miniszteri biztosának nevezték ki, most bejelentkezett az intézmény vezetésére.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára nyújtotta be pályázatát L. Simon László.  A saját honlapján nyilvánosságra hozott, dokumentum szerint L. Simon egy a közéletben és az emlékezetpolitikában aktív intézmény vezetőjeként kíván visszatérni a kulturális életbe. – adta hírül a Mandiner.

A portál nem tud további pályázóról,  minisztériumi forrásukra hivatkozva azt írják: a pályázók meghallgatása július 12-én lesz, s az új főigazgató augusztus 1-én áll munkába.

„A tervünk nem kisebb, mint megnyitni a Magyar Nemzeti Múzeum új, dicsőséges korszakát, nem feledve sem az elődök értékes munkáját, sem az intézményi adottságokat, s különösen szem előtt tartva a kormány emlékezetpolitikai célkitűzéseit” – összegzi L.Simon célkitűzéseit intézményvezetőként.

Pályázatában úgy fogalmaz: „Az identitásmegerősítő, a nemzeti önazonosságunkra fókuszáló munka természetes szövetségben tud működni a kormány politikájával. Nem arról van szó, hogy átpolitizáljuk a múzeumi munkát, hanem hogy felkarolandó témákat, ügyeket szállítunk a kormányzati emlékezetpolitikának, illetve, hogy a kormányzat számára is fontos kérdéseket szellemileg előkészítjük, megalapozzuk.”

A Magyar Nemzeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum és az Iparművészeti Múzeum összevonásáról így vélekedik:

„Az elmúlt fél évben felvetődött három nagymúltú, ugyanakkor részben közös gyökerű intézmény integrációja. Ennek a lehetőségéről kormányzati döntés nem született, de a főigazgatói pályázat kiírása kötelez a megvizsgálására. A Magyar Nemzeti Múzeum eddig is integráló erővel rendelkező jelentős intézmény volt, a Magyar Természettudományi Múzeummal, valamint az Iparművészeti Múzeummal 2 kiegészülve pedig olyan intézménnyé válhatna, amelyik mind a hazai, mind a nemzetközi, Európai Unió-s kulturális térben meghatározó jelentőségű intézményként tud fellépni. Ehhez viszont szükséges a kormány támogató döntése.”

L. Simon pályázatában arról is szól, hogy többek között a következő időszaki kiállításokat valósítanánk meg a közeljövőben (munkacímekkel): 

  • A pestistől a covidig. A járványok társadalmi, gazdasági és pszichikai hatásai 
  • Mesterséges intelligencia. Társadalmi, politikai és kommunikációs következmények
  • Népvándorlástól a migrációig
  • Egyházellenességtől a kuláküldözésig
  • Az elkényelmesedés története. Civilizációs fejlődés?
  • A hunoktól az Árpádokig. Kora középkor a Kárpát-medencében 
  • 1989: rendszerváltás?

A pályázatban szerepel a közgyűjteményi dolgozók bérrendezése is, melynek kapcsán a következő megállapításra jut:

„Ahogy a pályázatban közzétett táblázatok és statisztikai adatok rámutatnak, a Magyar Nemzeti Múzeumban dolgozók átlagjövedelme jelentős mértékben lemarad az országos átlagkeresettől, a Petőfi Irodalmi Múzeum azonos idejű átlagával összevetve pedig majdnem fele annak, ezért L. Simon jelentős bérkompenzációt sürget. Tervei között szerepel a Petőfi Irodalmi Múzeumban már pilot projektként bevezetett életpályamodell adaptálása.”

Abban az esetben, ha Kásler Miklós L. Simon Lászlót nevezi ki főigazgatónak, akkor L. Simonnak 30 nap áll rendelkezésre a parlamenti mandátumáról való lemondásra, hiszen a két pozíció összeférhetetlen. Ebben az esetben a helyére más listás jelöltet kell megneveznie a Fidesznek. Ugyanakkor a múzeumok megújítása érdekében végzett miniszteri biztosi munkáját a főigazgatóság mellett is tovább folytathatja. (magyarnarancs.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky