h i r d e t é s

Lakossági pánikhangulat, ami vagyonmenekítéshez vezethet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Lakossági pánikhangulat, ami vagyonmenekítéshez vezethet

2022. október 04. - 05:27

Az államcsődöt nem tartja valószínűnek Zsiday Viktor elemző, de a forint gyengülésével az inflációs várakozások szétestek.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A magyar gazdaságot, inflációt és a forint helyzetét Zsiday Viktor, a Citadella Alap portfoliómenedzsere a portfolio.hu podcastjában, amelyet a 24.hu szemlézett.

A szakember a forint euróval szembeni történelmi mélypontjáról azt mondta: a forint árfolyamát sok külső tényező befolyásolja, a jelenlegi lejtőre leginkább a jegybanki változtatás lökte. Bár a Magyar Nemzeti Bank sokáig elszánt volt, hogy stabilizálja a forintot, úgy tűnik azonban, hogy

megijedtek, hogy a magas kamatok rosszak lesznek a magyar gazdaságnak, és kiszálltak, ezt a hátraarcot azonban bünteti a piac.

Zsiday szerint a forint gyengülésével az inflációs várakozások szétestek, és széles körben kialakult az a képzet, hogy a forint úgyis gyengül tartósan. A cégek emiatt úgy gondolkodhatnak, hogy minden évben bért, vagy árat kell emelniük. Ezzel – mondja az elemző –„átléptünk egy olyan rendszerbe, ahonnan nagyon nehéz visszakormányozni a gazdaságot.”

Azon hívások, melyeket az elemzői szektorban dolgozók kaptak az elmúlt napokban, azt mutatják, hogy pánikhangulat alakult ki a lakosságban, ami könnyen tőkemenekítéssé válhat. Ez egy veszélyes folyamat

– tette hozzá az elemző.

Zsiday hangsúlyozta: államcsőd nem valószínű, hogy bekövetkezik. Ennek az az oka, hogy viszonylag „kevés a hamarosan lejáró devizaadósság, majdnem lehetetlen, hogy azt ne tudjuk kifizetni, ahhoz bőven elegendő az MNB devizatartaléka, hogy szükség esetén akár abból is teljesíthetők legyenek a kifizetések. Forintot pedig – végső esetben – akármikor tud a jegybank teremteni. (rtl.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky