h i r d e t é s

Lassan az enyészeté lesz, pedig közpénzmilliókba került

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Lassan az enyészeté lesz, pedig közpénzmilliókba került

2023. január 25. - 08:07

2016-ban még az volt a terv, hogy egészen Szekszárdig meghosszabbítják a Gemenci Erdei Vasút vonalát, ez a beruházás azonban nem valósult meg, ráadásul a meglévő pályán is csak rövidített szakaszon jár a kisvonat. 

Forrás: BTom.photo/Facebook

A korábban 35 millió forintból a keselyűsi állomáson épített, mára bezárt látogatóközpontot az időjárás pusztítja. A megállót vonatok nem érintik, a síneket lassan elnyeli a talaj, a büfé és a jegypénztár zárva, még a vizesblokk sem üzemel. Az illetékes állami szervek hallgatnak - írta a 24.hu.

A Gemenci Erdei Vasút Magyarország egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja, amelynek nyomvonala a Duna és a Sió medrét követve 30 kilométeren keresztül kanyarog a Gemenci erdőben. A terület egyedülálló, ugyanis a Duna forrásától a fekete-tengeri deltavidékig nem található még egy ilyen nagy, összefüggő ártéri erdő. A lenyűgöző természeti adottság vonzza a turistákat, és a kisvasút révén a családok kedvelt kirándulóhelye is. Noha korábban a Bajától 8 kilométerre fekvő Pörbölytől, a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjától a Szekszárdtól 6 kilométerre fekvő Bárányfokig menetrendszerűen közlekedett a kisvasút – télen fűtött kocsikkal –, mára csupán rövidített vonalon, hétvégente lehet utazni rajta. Sőt, decemberben és januárban egyáltalán nem üzemel.

2016-ban még az volt a terv, hogy egészen Szekszárdig meghosszabbítják a Gemenci Erdei Vasút vonalát, ez a beruházás azonban nem valósult meg, ráadásul a meglévő pályán is csak rövidített szakaszon jár a kisvonat. A korábban 35 millió forintból a keselyűsi állomáson épített, mára bezárt látogatóközpontot az időjárás pusztítja. A megállót vonatok nem érintik, a síneket lassan elnyeli a talaj, a büfé és a jegypénztár zárva, még a vizesblokk sem üzemel. Az illetékes állami szervek hallgatnak - írta a 24.hu.

A riportban egy helyi vendégházakat üzemeltető asszony is megszólalt, aki a 24.hu-nak elmondta, hogy a jelenleg üzemelő szakaszra helyezték a hangsúlyt az ökoturisztikai központ miatt, és mára a kisvasút csak árnyéka egykori önmagának. Pedig, ahogy fogalmazott, "egy csomó pénzbe került, és most itt pusztul el a keselyűsi látogatóközpont is."

Szerinte a Szekszárdhoz közel eső területeket a kisvasút csökkentett üzemmódjával részben kikapcsolták a turisztikából, így sokan lemaradnak a környékbeli látnivalókról. De szerinte az sem mellékes, hogy a környéken halad az Országos Kékkör túraútvonal, amire több mint 260 millió forint uniós támogatást hívtak le. Az ezt jelző tájékoztatótábla egyébként jelenleg is ki van függesztve a területen. (hellovidek.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky