h i r d e t é s

Lassan bedurvul a hőség, a csapadék elkerül minket

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Lassan bedurvul a hőség, a csapadék elkerül minket

2019. június 25. - 06:08

 

Újra melegszik a levegő, és úgy tűnik beköszönt az év második hőhulláma! A felfrissülést csütörtök este egy hidegfront hozhatja meg, ezt követően kellemes nyári napok következnek. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mohai Balázs

Kedden délelőtt a napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrik, gyorsan melegszik a levegő. Csapadék nem várható.  Délután általában gyengén felhős lesz az ég, igazi nyári időre készülhetünk. Csapadék nem lesz. Mérsékelt marad a változó irányú szél, a legmagasabb hőmérséklet 26, 31 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Kedden a melegedő időben melegfront jellegű tünetek jelentkezhetnek, és ismét nagyon erős, helyenként extrém UV-sugárzásra számíthatunk. - írja a meteoklinika.hu

Romlik az allergiahelyzet, egyre több fűféle szórja pollenjét. Újabb hőhullám kezdődik!

Kedden frontmentes nap vár ránk, de a magasban és a talajon is melegedés zajlik, ezért a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében alvászavarok, álmatlanság, napközben pedig tompaság, koncentrálási problémák léphetnek fel. A nap folyamán többeknél élénkítésre van szükség. A koffeintartalmú italok azonban kerülendők ebben az időszakban, sokszor többet ártanak, mint használnak. A vérnyomása gyakran ingadozhat a következő időszakban! Egyeseknél migrén is jelentkezhet, ami most kivételesen még az éjszaka folyamán is kitarthat.

A napfényes, nyugodt idő ugyan sokat javíthat a hangulaton, de a nyári hőmérsékletek mellett csökken a munkavégző-képesség, és a legmelegebb órákban akár rosszullét is felléphet. A megterhelő fizikai munkát, a ház körüli tevékenységeket ajánlatos inkább a kora reggeli vagy a késő délutáni órákra időzítenie, ilyenkor pedig a séta is jobban esik. Jó hír, hogy a fülledtségre érzékenyek panaszai átmenetileg keleten is mérséklődnek. A következő napokban tartósnak bizonyul a meleg, térjen át a kímélő étrendre, fogyasszon sok zöldség- és gyümölcsfélét, de próbálja kerülni a puffasztó ételeket.

Az UV-sugárzás a tiszta időben sokfelé eléri a nagyon erős fokozatot, helyenként pedig az extrém kategóriába is eshet. A káros sugarak ellen magas faktorszámú fényvédő szerekkel védekezzen, a kisgyerekek és az érzékenyek használjanak legalább 40-es faktorszámú krémeket! Bőrét védje világos színű, könnyű ruházattal is, valamint viseljen kalapot, napszemüveget! Viseljen könnyű, szellős ruhadarabokat, amikben nem fülled be a bőr, és közben a káros sugarak ellen is véd!

A pollenkoncentráció tovább emelkedik, jelenleg a pázsitfűfélék, az útifű és a csalánfélék okozzák a legtöbb panaszt. Ha allergiás, akkor lehetőleg kerülje a réteket, a gondozatlan parkokat, a szellőztetést időzítse a kora reggeli vagy késő esti órákra! A tünetek enyhítésében segíthet a tengervizes orrspray használata, valamint az is, ha gyakrabban mos hajat.

A közlekedést szinte csak az erős napsütés zavarhatja, ami időnként elvakíthatja a gépkocsivezetőket. Viseljen napszemüveget a balesetek elkerülésének érdekében. A melegfront jellegű változások hatására figyelmetlenebb, szétszórtabb is lehet, ezért amennyiben koncentrálási problémákat tapasztal, mindenképpen tartson rövid pihenőt, frissítse fel kissé magát az utazás folytatása előtt!

Vezető tünet a mai napon: vérnyomás-ingadozás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s