h i r d e t é s

Lassú a javulás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Lassú a javulás

2021. április 21. - 12:31

 

Az oltási program közben viszont tempósan zajlik, ezen a héten is oltóanyagok százezrei érkeznek Magyarországra, a Modernát és a Pfizert ráadásul azonnal adni is tudják.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

A koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsán túl az operatív törzs még mindig munkában van, a számok viszont nagyon lassan javulnak, a napi halálozási adat ráadásul most romlott is, újra 200 fő fölött van, igaz, az aktív fertőzötteké csökkenő tendenciát mutat.

Az operatív törzs ebben a változó helyzetben szerdán is jelentkezett a friss tudnivalókkal.

György István, az oltási munkacsoport vezetője kezdte a bejelentések sorát, szerinte bár javulnak a járványadatok, semmi nem indokolja a "lazaságot".

"A regisztrált idősek 90 százaléka beoltásra került, a 60 éven felüliek közül is már szinte mindenki" - mondta.

Jelezte, a regisztrált több mint 4,3 millió ember kétharmada már megkapta az oltást, és a felnőttek összességében több mint fele már kapott első oltást - azok közül tehát, aki jelentkezett oltásért.

Szeretné, ha "teljes magyar átoltottság" lenne, de egyelőre csak azt lehet elmondani, hogy második helyen állunk az EU-ban, igaz, a vezető Máltának már a lakosság több mint 70 százalékára való oltása van.

E heti érkező oltások felhasználása:

 • 68 400 Moderna érkezett, ebből 59 400 első, a többi második oltásra kerül
 • 248 040 Pfizer jött, ebből 111 ezer első körös, kórházi és háziorvosi felhasználású
 • 72 ezer adag AstraZeneca érkezett, második oltásra használják
 • 100 ezer, második oltásra való Szputnyik is jött
 • a hétvégén 600 ezer Sinopharmvakcina is érkezik.

György István bejelentette, a négy orvosiegyetem-városban (Pécs, Debrecen, Szeged, Budapest) vagy környékén lakik az a 70 ezer ember, aki ma sms-t kap, délután 4 óráig kell megnézniük azt a weboldalt, amelyen regisztrálhatnak oltási időpontért. Ez tesztüzem, ha beválik, minden kórházban online időpontfoglaló rendszer jön létre, a teszteredményt csütörtökön értékelik - mondta. Az időpontfoglalás hétfőre, keddre, szerdára esik majd.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta,

 • 623 maszktalan embert találtak kedden
 • vendéglátóüzleten kívüli üzemet nem kellett bezárni
 • vendéglátóüzletet sem
 • 227 kijárásitilalom-szegőt viszont találtak
 • a korridorokon 57 rendőri intézkedés történt
 • 42 068 személy van hatósági házi karanténban, 4379-et rendeltek el kedden. Mobilon 2823-an követhetők.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a beoltottak számának köszönhető, hogy javulnak a járványadatok, igaz, "magasan platózunk" és lassú a javulás.

"Arra számítunk, hogy elhúzódó csökkenést fogunk látni" - tette hozzá, ennek okaként a brit koronavíírus-mutáns miatt megbetegedettek hosszabb gyógyulási idejét jelölte meg.

Bejelentette, a következő héten egy időben 5 vakcinával fognak oltani, köszönhetően annak, hogy folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok, de nem lesz mindenhol minden oltás, és a második vakcinákat veszik alapul, azt kell figyelembevenni.

Megköszönte, hogy nő a regisztráltak száma, elsősorban a fiataloknak köszönhetően.

"Felcsillant a remény, hogy megszabadulhatunk a pandémiás helyzetünből" - ecsetelte. Nagyon örül neki, hogy a "józan belátás győzedelmeskedik".

Felidézte, egy évvel ezelőtt még csak a maszk és "a védőruha" állt rendelkezésre a távolságtartáson kívül a járványban, de ma már van védőoltás: "aki a védőoltást felveszi, nem csak a saját életét védi meg, hanem a közösségét is, és az egészségügyi dolgozókat sem veszélyezteti" - tette hozzá. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s