h i r d e t é s

Láthatatlan lopakodóval támad Kína

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Láthatatlan lopakodóval támad Kína

2015. december 02. - 09:31
0 komment

Exkluzív klubnak lett tagja Kína: az Egyesült Államok és Oroszország mellett az első nagyhatalom, amely nehezen felderíthető vadászbombázót fejlesztett ki.

F-22 Raptor egy amerikai pilóta szemüvegén át - Forrás: AFP/Paul Crock

Láthatatlan vadászgép" "Észlelhetetlen bombázó"- csak két példa a világsajtó címeiből. De mit főztek ki a kínai tudósok és mérnökök valójában?

Először is illik megemlíteni: a kínai mérnökök munkájának eredményeként már valóban repül két, nehezen észlelhető vadászbombázó-típus több prototípusa is. A Csengdu J-20 és a Senjang J-31 első példányai azt jelzik, hogy az Egyesült Államok és Oroszország mellett márKína is tagja egy nagyon exkluzív klubnak:a lokátorokkal nehezen felderíthető repülőgépet gyártó nagyhatalmaknak - írja az Origo.

A "láthatatlanná tévő" festék

Igaz, különbségek még vannak: az Egyesült Államok légiereje már több, ilyen képességű repülőgépet hadrendbe állított. Az úttörő F-117 Nighthawkot elavultsága miatt már ki is vonták a forgalomból. A jelenlegi legmodernebb típusok az F-22 Raptor és az F-35 Lighning II típusú vadászbombázók, illetve a B-2A Spirit stratégiai nehézbombázó repülőgép.


Egy Szuhoj T-50/PAk-FA vadászbombázó makettje - Forrás: RIA Novosti/Evgeny Biyatov

Kína és Oroszország csupán prototípusokat tud felmutatni,harckész, sorozatgyártott "lopakodókat" még nem.

A vadászrepülőket nem csupán a sárkányszerkezet kialakítása, és a nagy turbinalapátok eltakarása rejti el a radarsugarak elől, hanem a gép felületének kezelése: a felvitt különleges festék vagy bevonat is. A hírek szerint éppen ez az a terület, ahol a huazhongi műszaki egyetem kutatóiáttörést tudtak elérni - legalábbis laboratóriumi körülmények között.

Ugyan eddig is alkalmaztak már "láthatatlanná tévő" speciális festékeket, Kína tízszer vékonyabb bevonattal érte el ugyanazt a hatást. A mikrohullámú radarhullámokat elnyelő anyag radikálisan csökkenti a visszaverődő jelet, ezzel nehezítve a repülőgép felderítését, nyomon követését, és ezáltal megtámadását.

A speciális, több rétegű, de alig 0,04 milliméter vastag anyag különlegessége a kutatók szerint, hogyaktívan vezérelhető, éppen milyen hullámhosszú radarok ellen nyújtson védelmet.Ha ez igaz, akkor az komoly előrelépés lehet az eddig ismert technológiákhoz képest.


A brit légierő parancsnoka és a védelmi miniszter egy F-35 Lightning II mellett - Forrás: AFP

Titkos recept

Persze illő óvatossággal kell kezelni ezt a kijelentést: meglehetősen kevés információ érhető el nyílt forrásokból még a legújabb "lopakodót", az F-35 Lightning II-es vadászbombázót borító festékről is. Érthető okokból az alkalmazott technológia,a gépet fedő réteg pontos összetétele titkosított.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy korántsem egyszerű és gyors folyamat a laboratóriumokban ígéretesnek tűnő bevonat "átültetése" a katonai repülésbe. A festésnek ugyanis ki kell bírnia az időjárási hatásokat, az UV-sugárzást, a kisebb sérüléseket, karcolásokat és közben nem romolhat a radarrejtő képessége sem.Arra is illik ügyelni, hogy a bevonat azért megfizethető legyen.

Még így is ki lehet szúrni

Az új kínai speciális bevonat ráadásul az eddigi információk szerint csak a mikrohullámú hullámsávban dolgozó radarrendszerek ellen nyújthat az eddigieknél nagyobb védelmet. Ez azonban csak a vadászbombázókra leselkedő felderítőrendszerek egy részét jelenti.

Oroszország például élen jár a VHF, és a méteres hullámhosszú radarrendszerek fejlesztésében és hadrendbe állításában, éppen az amerikai légierő modern lopakodói miatt.


Egy B2-A Spirit - Forrás: Origo

Léteznek olyan passzív felderítőrendszerek is, melyek éppen a sugárzást elnyelő légi objektumokat keresik. Kihasználva azt a tényt, hogy a légtér gyakorlatilag "tele van" elektromágneses sugárzással,azokat a "fekete lyukakat" keresik, melyek éppen a lopakodók miatt jönnek létre.

A forró gázok, és maga a hajtómű keltette hő elrejtése sem egyszerű feladat, maradéktalanul senkinek nem sikerült még. Ezt az infravörös jelet sokkal közelebbről lehet csak észlelni, de sokkal nehezebb elbújtatni is, mint egy hagyományos kialakítású vadászrepülőgép radarjelét.

Örökös versenyfutás

Ugyan "láthatatlan" és "észlelhetetlen" vadászgép nem létezik. A lopakodók tervezői, és a légvédelmi rendszerek fejlesztői között ugyanolyan örökös versenyfutás van, mint a harckocsik és a páncéltörők gyártói között.

Ha a kínai tudósok munkájának eredménye néhány év, vagy évtized múlva a sorozatgyártott J-31-es vadászgépeken jelenik majd meg, akkor a légvédelem dolga lesz egy kicsit nehezebb, de nem lehetetlen.

 

origo.hu