h i r d e t é s


Lavina sodort el hegymászókat Erdélyben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lavina sodort el hegymászókat Erdélyben

2017. december 03. - 07:22

 

Zászlót akartak kitűzni a Kelemen-havasokban.

 

Forrás: Panoramio

Három hegymászót sodort el a lavina pénteken az észak-erdélyi Kelemen-havasokban, egyikük biztosan túlélte, kettejüket még nagy erőkkel keresik – írja az MTI.

A két hivatásos tűzoltóból és egyikük barátnőjéből álló csapat a román nemzeti ünnep alkalmából zászlót vitt a Pietrosz-hegycsúcsra, amikor a baleset történt. A lavina 14 óra tájban sodorta el őket. Egyiküknek sikerült kiszabadulnia, és több mint három óra alatt eljutnia egy olyan helyre, ahonnan mobiltelefonon riaszthatta a hegyi mentőket. A riasztás már azután történt, hogy a térségben besötétedett.

A katasztrófavédelem illetékes szóvivője elmondta: 38 tűzoltó, kilenc csendőr, 14 hegyimentő és a Kelemen-havasok Rezervátumának két munkatársa indult az eltűntek keresésére. Egy keresésre kiképzett kutyát is magukkal vittek. A mentőknek sikerült megtalálniuk a riasztást leadó tűzoltót, aki megsérült a lavinában. Két lánctalpas mentőjárművet és egy világító ballont is a helyszínre vittek, hogy éjszaka se kelljen abbahagyni a keresést.

Az ünnepi zászlókitűzést 2013 óta évről évre megszervezi a dornavátrai (Vatra Dornei) hegyimentő-szolgálat. Ennek keretében a Dornai-medencét körülvevő négy legmagasabb csúcsra visznek fel román zászlót a környék hegymászói. A balesetet szenvedett csoport a 2012 méter magas Pietrosz-csúcs meghódítását vállalta. (MTI)h i r d e t é s

betöltés...

;