h i r d e t é s


Lázár elismerte: vesztésre állnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lázár elismerte: vesztésre állnak

2017. szeptember 27. - 08:13

 

Nem áll nyerésre a kormány a földtörvény miatt indított uniós eljárásban – ismerte el a Miniszterelnökség vezetője az Országgyűlés szakbizottságában. - írja a hírTV

Forrás: hirtv.hu

A magyar gazdák a pénztárcájukon is megérzik majd Nagy-Britannia távozását az Európai Unióból – mondta a parlament szakbizottságában a Miniszterelnökség vezetője. Lázár Jánost a vidékfejlesztési támogatások felelőseként hallgatta meg a testület.

„A brexitnek az az egyik következménye, hogy az egyik, agráriumban leginkább érintett ország, aki ebben a tételben leginkább szövetségesünk volt, kikerül az Európai Unió tagjai közül” – mondta a miniszter.

Lázár János érintette a földtörvényt is, amely miatt az Európai Bizottság 2015-ben kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Brüsszel szerint a jogszabály akadályozza a tőke szabad mozgását azzal, hogy korlátozza az uniós magánszemélyek, illetve általában a cégek földszerzését.

„A kilátások nem sok jóval biztatnak bennünket, azzal kell szembesülnünk, hogy az Európai Bizottság azt akarja elérni, hogy részvénytársaságok Magyarországon korlátlanul földet vásárolhassanak. Úgy gondolom széleskörű összefogásra, pártokon átívelő összefogásra van szükség annak érdekében, hogy meg tudjuk védeni azt a kialakított rendszert, amely kizárja gazdasági társaságok földszerzését” – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

A kormány vidékellenes politikát folytat – erről már a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke beszélt. Harangozó Gábor az átfogó, az oktatást, az egészségügyet és a gazdaságot magába foglaló vidékfejlesztési programot hiányolta.

„Ezek a területre koncentráló, gyorsított felzárkózást elősegítő programok a mai napig nem születtek meg. A kiválasztott eszközök és módszerek nem ezt a célt szolgálják” – mondta a szocialista politikus.

Lázár János a meghallgatáson elgondolkodtatónak nevezte, hogy a mezőgazdaságból élők a támogatások nélkül jelenleg életképtelenek lennének a piacon. (hirtv.hu)h i r d e t é s

betöltés..

;