h i r d e t é s

Lázár mesterterve: a dohányzás teljes tiltása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lázár mesterterve: a dohányzás teljes tiltása

2018. október 18. - 13:03

 

Kemény javaslatokat tesz az új miniszteri biztos a kormánynak a magyar dohánypiac reformálására. - írja az mfor.hu.

A Miniszterelnökség korábbi vezetője első nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztosként tartott nyilvános előadásán elmondta: azt javasolja majd a miniszterelnöknek, hogy akik 2020 után születnek, ne vásárolhassanak legálisan dohánytermékeket.

Lázár a Füstmentes Magyarország programot vázolta fel a találkozón, tervei szerint ugyanis az országban el kell érni, hogy a későbbiekben senki ne dohányozzon, ennek pedig fontos eleme a születéshez kötött korlátozás. A politikus a teljes tiltás politikáját szorgalmazza, a Ne kezd el vagy hagyd abba szemléletet érvényesítő programra már 2 milliárd forintot biztosít az állam.

További javaslatokat is tesz a miniszterelnöki biztos, elmondása szerint ugyanis a trafikrendszer bevezetése csupán kezdőlépés volt, „a java még csak most következik”. A javaslatok között helyet kap, hogy teljes tilalom legyen a gépjárművekben lévő dohányzásra, továbbá azt szorgalmazzák, hogy több joguk legyen a társasházaknak ilyen jellegű korlátozások végrehajtására.

Nincs apelláta!

Tervben van ezentúl a trafikrendszer általános felülvizsgálata, a jelenlegi egy dohányboltra jutó körzethatás továbbemelése, valamint egy erős és egységes felügyeleti szerv létrehozása a cigarettát kiszorító intézkedések megfelelő ellenőrzésére.  A javaslatok szerint továbbá a magyar kormánynak aktívan kell részt vennie az európai szintű vitákban a dohányzás témakörében.

Lázár szerint két fő ellenérvet hangoztathatnak az ellenzők a következő ciklus intézkedéseivel kapcsolatban. Egyrészt a gazdasági szempontokat emlegethetik majd, mint a megszűnő munkahelyek, költségkiesés, valamint az piaci láncban beragadt munkavállalók helyzetét. A felelős miniszter szerint  hiába profitál az állam a szektorból, az egészségügyi ellátások és a munkáltató oldáról kimutatható költségek túlmutatnak ezen a hasznon.

Másik fő érvként az esetleges emberjogi érvekkel szállt szembe – magyarán azokkal, akik szerint a dohányzás joga az embernek, a felnőtt lakosságnak joga van a szenvedélyeihez. Lázár szerint az elmúlt 40 év statisztikái és kimutatásai, valamint a nemdohányzók életkörülményeinek befolyásolása alapján ez nem lehet kellő ellenérv a további viták során.

mfor.hu


 

h i r d e t é s