h i r d e t é s

Lázár szabálytalanul használná fel az EU-s pénzeket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lázár szabálytalanul használná fel az EU-s pénzeket

2016. január 28. - 12:01
0 komment

 

Nem az első alkalommal kapja rajta az ellenzék a Miniszterelnökség vezetőjét azon, hogy az általa elmondottak nem mindenben fedik a valóságot.

Forrás: sztarklikk.hu

Most azonban a magyar állampolgárokat olyan közvetlenül érintő ügyben sikerült valótlant állítania, ami azért már több a soknál.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Lázár János nem mondott igazat, amikor állítása szerint az Európai Unió nem ad vissza nem térítendő támogatást magánszemélyeknek a lakások energiahatékonysági korszerűsítésére. Mint utóbb kiderült a kormány éppen ezért a korszerűsítésre szánt uniós forrásokat középületek felújítására fordítja.

A valóság ezzel szemben az, hogy éppen a kormány által elkészített Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) mondja ki, hogy a hazai lakosságnak szánt uniós forrásokat a lakások korszerűsítésére fogják felhasználni. A tervet Brüsszel elfogadta és egyértelművé tette, hogy megvalósításától csak külön uniós felhatalmazás birtokában és hosszadalmas eljárás után lehet eltérni.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője kérdést intézett az Európai Bizottsághoz, melyben arról érdeklődik, hogy kérte-e a magyar kormány a programban szereplő céloktól való eltérés lehetőségét. Egyértelmű ugyanis, hogy a tervben foglaltak és a felhasználás módja nem éppen fedi egymást.

Corina Cretu regionális fejlesztési biztos válaszában egyértelműen cáfolta, hogy a magyar kormány kezdeményezte volna a pénzek felhasználásának módosítását. Az uniós biztos azt is megfogalmazta, hogy ha a magyar családok korszerűsítésére szánt pénzt középületekre költik, akkor megsértik az uniós szabályokat és az összeget vissza kell utalni az utolsó fillérig.

Ezek után már csak az maradt kérdéses, hogy Lázár valóban nem volt tisztában a helyzettel vagy szándékosan akarta félrevezetni a magyar közvéleményt. Őszintén szólva egyik verzió sem túl szívderítő.

 

sztarklikk.hu


 

h i r d e t é s