h i r d e t é s

Lebontják Párizsban a Gagarin lakótelepet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Lebontják Párizsban a Gagarin lakótelepet

2019. szeptember 01. - 08:26

 

Lakók és városvezetők ünnepélyes körülmények között vesznek búcsút szombaton a Párizshoz közeli Ivry-sur-Seine település Jurij Gagarinról elnevezett lakótelepétől, a Francia Kommunista Párt egykori nemzetközi kirakatától, amelyet szeptemberben teljesen lebontanak és egy ökolakóparkot építenek a helyére.

Fotó: AFP / Philippe Lopez

A szovjet űrhajós, az első ember a világűrben, személyesen avatta fel 1963-ban az egyik legemblematikusabb francia elővárosi lakótelepet. A T-alakú, 13 emeletes épületegyüttes a francia munkásvilág és a 1960-as évek modern komfortjának jelképe lett.

Good Bye Gagarin! című búcsúnap ünnepi beszédekkel és zenével kísért piknikkel telik, este pedig az 1960-as évekre emlékeztető utcabált rendeznek a telepen.

A lebontás hírének bejelentése óta csaknem 380 család költözött el a lakótelepről, amelynek helyén a tervek szerint 1400 új lakás épül fel egy új lakóparkban. “Nehéz volt a döntés, de a lakókkal való egyeztetés előzte meg” – mondta a francia hírügynökségnek Romain Marchand, a Párizs délkeleti határán elterülő 60 ezer lakosú Ivry-sur-Seine alpolgármestere.


Forrás: NDTV.com

A település száz éve a kommunista szavazók egyik legfőbb bázisának számít, “a Gagarin-lakótelep a párt nemzetközi kirakata volt” – mondta Emmanuel Bellanger, a francia külvárosok történetének szakértője. A Francia Kommunista Párt a lakótelepen keresztül mutatta meg a világnak, hogy mire képes helyi szinten azért, hogy azt nemzetközi szinten is megvalósíthassa. Ezért is hívták meg a szakértő szerint a nagy visszhangot kapott avatásra magát Jurij Gagarint.

“A fürdőszoba, a konyha, a lift. Ezek új dolgok voltak nekünk. Soha nem volt korábban ilyen komfortunk” – idézte az AFP Jacqueline Spirót, aki szüleivel együtt a lakótelep lakóinak első nemzedékéhez tartozott, amikor még családias hangulat uralkodott a környéken.


Forrás: Le Parisien

“Igazi élet volt a telepen. Mindenki ismert mindenkit, átjártunk egymáshoz, olyanunk voltunk, mint egy nagy család” – idézett a hírügynökség egy másik lakót, akinek a lebontás a “világvégét” jelenti.

Az 1970-es évektől kezdve a Párizs környéki ipartelepek bezárásával és a munkanélküliség megjelenésével egyre több lett a lakótelepeken a közbiztonsági probléma, néhány évvel később pedig más elővárosi lakótelepekhez hasonlóan a Gagarin is a hátrányos helyzetűek környékévé vált, ahol a lecsúszás veszélye fenyegette a lakókat. A városvezetés szerint az utóbbi években teljesen megszűnt a lakótelep vonzereje, az emberek már nem akartak odaköltözni.

A Gagarin lakótelep helyén épülő ökolakóparkba a városvezetés inkább a középosztályhoz tartozó családokat kíván elhelyezni, de a lakások harmada szociális bérlemény lesz szerény bérleti díjjal, ami tényleges vonzerőt jelenthet Párizs környékén, ahol folyamatosan nőnek az ingatlanárak és a lakbérek. (MTI) / huppa.hu


 

h i r d e t é s