h i r d e t é s

Legálisan ömlik a szennyvíz a Dunába

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Legálisan ömlik a szennyvíz a Dunába

2019. október 09. - 10:55

 

Évek óta ömlik a szennyvíz a Dunába esőzések után Békásmegyernél és vonul végig egész Budapesten, fedezte fel néhány civil a nyáron.

A kép illusztráció! - Forrás: csepel.info

A szennyezésnek nem csak a mérete sokkoló, hanem az is, hogy a Főváros és Óbuda önkormányzata nem is tudott a vélhetően évtizedek óta folyó szennyezésről.

A Főváros vizsgálja, hogy megépítsék-e azt a tározót, ami mentesítii a Dunát a Békásmegyeri lakótelepről, Csillaghegyről és Budakalászról ömlő, csapadékvízzel keveredett szennyvíztől.

Mint kiderült, további 70 kisebb-nagyobb szennyvíz beömlés van még Budapesten.

Nem nyomozásra, hanem vízitúrára indult egy társaság a Római-partról egy nyár közepi vihar után. A Maradjanak a Fák a Rómain nevű Facebook-csoporton szerveződő társaság körül az idilli Duna váratlanul gyomorforgató helyszínné változott.

Ürülék, pelenkák, betétek, műanyaghulladék, mindenféle szemét kavargott a vízben a résztvevők beszámolója szerint

- írta le a helyzetet az Indexnek a csoport egyik tagja, Spät Judit.

Ha egy egység szennyvízhez legalább 2 egység esővizet kevernek, akkor az már nem számít szennyvíznek. A szennyvíz hígítása, majd természetes vizekbe vezetése ezért bevett gyakorlat Magyarországon, amelyről azonban csak a szűk szakma tudott eddig. - írta meg az index.

A lap felkereste Óbuda önkormányzatát, ahol Puskás Péter alpolgármesterrel váltottak néhány szót a történtekről. Megtudták, hogy a fővárosban a legtöbb helyen közös, szakszóval egyesített csatornahálózatba folyik a szennyvíz és az esővíz. Óbuda nagy részéről ezt a keveréket a Duna alatt futó csővezetéken keresztül szállítják át az Észak-budapesti szennyvíztisztítóba. A szennyvíztisztító azonban csak megadott mennyiségű szennyvizet képes befogadni, és amikor a sok eső miatt a mennyiség megugrik, akkor a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) a többletet a Dunába engedi.

Az alpolgármester azt is hozzátette, hogy mivel az FCSM háromszoros hígításban engedi a Dunába az "egyveleget", az nem számít szennyvíznek. Hiába látszik a civilek által készített felvételeken egyértelműen, hogy az elvileg hígított keverék zavaros, fekete és a valóságban ürülékszaggal párosul, tehát tökéletesen megfelel a szennyvíz leírásának, a jogszabályok alapján ez nem nevezhető annak. (ezalenyeg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s