h i r d e t é s


Lehangoló, borús időnk lesz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Lehangoló, borús időnk lesz

2018. január 12. - 06:33

 

Tovább folytatódik a fokozatos lehűlés- írja az Időjárás.hu.

Délelőtt borongós, párás időre számíthatunk, helyenként kisebb esőre is készülni kell. 

Délután folytatódik az erősen felhős, borult, foltokban párás idő, északkeleten lehet helyenként vékonyabb a felhőtakaró. Gyenge eső kialakulhat.

Mérsékelt lesz az északkeleti szél. 3, 8 fokra melegszik a levegő.

Milyen idő lesz a hétvégén?

Szombaton északkeleten többfelé elvékonyodik, átmenetileg fel is szakad a felhőzet, máshol még általában még mindig erősen felhős lesz az ég. Az északkeleti tájak kivételével elszórtan alakulhat ki kisebb eső, havas eső. Megélénkül a keleti szél. 1, 6 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Vasárnap szakadozik, csökken a felhőzet, többnyire változóan felhős lesz az ég. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb futó hózápor alakulhat ki elvétve. A délkeleti szél élénk lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 0, 5 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Pénteken napközben front nem érkezik térségünkbe, de nem alakul kedvezően az élettani helyzet. - írja a meteoklinika.hu.

A nyirkos, borongós időben kedvetlen, lehangolt lehet, ne csodálkozzon, ha reggel álmosan, fáradtan ébred. Az ízületi panaszokkal élőket is megviseli a párás időszak, amennyiben ön is ebbe a csoportba tartozik, akkor továbbra se hanyagolja a csalánleveles borogatást, de az is jót tesz, ha folyamatosan melegen tartja a sajgó végtagokat.

A fáradtsága ellenére ingerlékenységet, akár ok nélküli stresszt is tapasztalhat, a tartós rosszkedv az egész közérzetére negatív hatással lehet. A fényhiány az idegrendszert is igénybe veszi.

A párás levegő kedvez a kórokozók terjedésének, ezzel együtt ha nem öltözik megfelelően, akkor a megfázás veszélye is növekszik. A téli, egyre hidegebb időszakban a szokottnál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vitamin-utánpótlásra: fogyasszon naponta legalább háromszor friss zöldséget és gyümölcsöt. Az étkezésben a melegítő hatású fűszerekkel (fahéj, gyömbér, bors) készült fogásokat részesítse előnyben, ezekkel, valamint meleg, citrommal és mézzel ízesített teával gyorsan átmelegedhet a fázósabb reggeleken.

A nyugalomba jutott levegőben tovább növekszik a szennyezőanyagok koncentrációja. A nitrogén-oxidok és a PM10 mennyisége főleg a forgalmasabb csomópontokban lépheti át az egészségügyi határértéket. Egyre többen fűtenek, a szén- és fatüzelésű kazánokból, valamint az autók kipufogókból származó káros anyagok feldúsulására lehet számítani szinte az egész ország területén.

Foltokban sűrű köd ronthatja a közlekedési feltételeket, mely helyenként hosszabb ideig is megmaradhat. Mérsékelje a sebességet, tartson nagyobb követési távolságot ezeken az útszakaszokon. A ködből, valamint a ködfelhőzetből is előfordulhat szitálás, ami nedvessé, csúszóssá teszi az útburkolatot. Kerülje a hirtelen fékezést, valamint a hitelen irányváltoztatással járó helyzeteket is!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.h i r d e t é s

betöltés..

;