h i r d e t é s

Lehűlést hozhat a hétfő, de az ország egyik részén kitrart a kánikula

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Lehűlést hozhat a hétfő, de az ország egyik részén kitrart a kánikula

2019. szeptember 02. - 06:13

 

Hétfőn délelőtt a napos időszakok mellett közepesen vagy gyengén felhős lesz az ég, csapadékra még nem kell készülni. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Varga György

Délután egy közelgő hidegfront hatására a Dunántúlon megnövekszik a felhőzet és szórványosan kialakulhat záporeső, zivatar, másutt a napos időszakok lesznek túlsúlyban. Megélénkül a déli szél. Kora délután 30, 35 fok várható.

MTI

Az ősz első napjaiban lehűl az idő. - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.

Hétfőn kezdetben északnyugaton, majd délkelet, kelet kivételével másutt is kialakulhat zápor, zivatar. Több helyen megerősödik, a Dunántúlon néhol, valamint zivatar környezetében viharossá fokozódik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-21, a legmagasabb hőmérséklet általában 28-35, északnyugaton 24-27 fok között valószínű.

Orvosmeteorológia

Hétfőn frontmentes időben lesz részünk. A hőségben többeknél jelentkezhetnek melegfronttot jellemző tünetek. - írja a meteoklinika.hu.

Hétfőn frontmentes lesz az idő, de a melegedés tovább folytatódik és ennek hatására melegfrontot jellemző tünetek léphetnek fel az arra érzékenyeknél. Amennyiben ön is érintett, akkor észreveheti, hogy tompább, aluszékonyabb, illetve tartósabban is tapasztalhat fejfájást, migrént. A vérnyomás problémákkal élők szintén nehéz napra számítsanak, a vérnyomás gyakran ingadozhat és múló rosszullétekre is fel kell készülni. A magas koffeintartalmú italokat lehetőleg kerülje, helyette fogyasszon hűtött gyümölcsleveket vagy citrommal ízesített teát. Az éjszakai órákban most még felfrissül a levegő, hajnalban sokfelé hűl 20 fok alá a levegő, a szellőztetést lehetőség szerint időzítse ekkorra.

A Dunántúlon az egyre közeledő hidegfront hatására már jelentkezhetnek hidegfrontot jellemző tünetek, a fokozottan érzékenyek görcsös panaszokat és keringési problémákat tapasztalhatnak, illetve a változékonyabbra forduló idő is okozhat gondot az időjárás-érzékenyeknél.

A Dunántúlon és északkeleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelynek hatására fokozódik a fülledtség, az asztmások körében légszomj és nehézlégzés jelentkezhet.

Az ország nagy részén több órára kisüt a nap, így az UV-sugárzás eléri az erős fokozatot. A leégés ellen fontos a megfelelő védelem, a kisgyerekek és az érzékenyek használjanak legalább 30-es faktorszámú krémeket.

A pollenszint nem nő számottevően, a parlagfű légköri pollenszintje viszont továbbra is nagyon magas.  Az érkező front kitisztítja a levegőt, várhatóan keddtől jelentősen csökken a pollenterhelés.  

A közlekedésben a legfőbb veszélyt a napsütés és a zivatarok jelentik. A tűző nap elvakíthatja vezetés közben, a balesetek elkerülése érdekében viseljen napszemüveget! Zivatarok környezetében intenzív csapadékhullásra, romló látási viszonyokra és erős oldalszélre kell készülni, a balesetek megelőzése érdekében vezessen fokozott figyelemmel!

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, migrén. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s