h i r d e t é s

Lelőheti a Pegasust, és el is adhatja a céget az NSO

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Lelőheti a Pegasust, és el is adhatja a céget az NSO

2021. december 14. - 13:03

A világméretű botrányt kavart izraeli kémprogramot gyártó kibercég az adósságiba rokkanhat bele.

Az NSO Group Ltd. annyira eladósodott, hogy azt fontolgatja, leállítja a hírhedt Pegasus kémprogramját, valamint a tulajdonosok eladják az egész céget, írta meg a Bloomberg a cég ügyeire rálátó forrásokra hivatkozva.

Az NSO tulajdonosai már több befektetési alappal tárgyaltak, köztük két amerikaival is. Sikeres adásvétel esetén a lap forrásai szerint megtörténne a Pegasus leállítása, majd ezt követően 200 millió dolláros tőkeinjekcióval a két alap szigorúan kibervédelmi eszközzé alakíttatná át a kémprogramot, és az is lehetséges, hogy az izraeli cég dróntechnológiáján is fejlesztenének.

Az NSO nem kommentálta a Bloomberg értesüléseit.

A vállalat adósságállománya mintegy 450 millió dollárra rúg. Ha legállítanák a Pegasust, az NSO minden bizonnyal sokkal kisebb és sokkal kevésbé értékes céggé válna, mivel a kémszoftver nagyjából bevételeik felét teszi ki.

Mint ismert, a Pegasus kémprogramot világszerte ellenzéki politikusok, befolyásos üzletemberek, civilszervezetek és kritikus újságírók megfigyelésére használták világszerte. Magyarországon is bevetették is bevetették a kormánynak nem kedves újságírók és pénzemberek ellen, de lehallgatták Áder János testőreit is, miután azok szakítottak a TEK-kel. A botrány még nyáron robbant, magyar kormány képviselőinek java része ugyanakkor még ma is inkább kibújik a Pegasusra vonatkozó kérdések alól, és azt hangoztatják, hogy itthon senkit se hallgattak le jogtalanul. (Privátbankár)