h i r d e t é s

Lemond a libanoni kormány a bejrúti robbanás miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lemond a libanoni kormány a bejrúti robbanás miatt

2020. augusztus 10. - 20:06

 

Lemond a libanoni kormány a Bejrútban múlt kedden történt hatalmas robbanás miatt - jelentette be hétfőn Hamad Hasszán libanoni egészségügyi miniszter a hétfői kormányülés után. 

Hassan Diab libanoni miniszterelnök - Forrás: France 24

Azt mondta újságíróknak, hogy felállt a teljes kabinet.

Haszan Diáb libanoni kormányfő egyelőre nem nyilatkozott a kérdésről. Az egészségügyminiszter azt mondta, hogy a kormányülés után az elnök palotába ment, hogy átadja a lemondást az összes minisztere nevében.

A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Diáb este televíziós beszédet intéz a lakossághoz. Bennfentes források szerint nem sokkal korábban a pénzügyminiszter is bejelentette lemondását, ő már a kormány negyedik tagja, aki így tett az utóbbi napokban. Többek közt a külügyminiszter távozott posztjáról, miután a nemzetközi pénzintézetekkel tárgyaló delegáció két tagja is felállt, döntését azzal indokolva, hogy képtelenség rávenni a kormányt bármiféle reformra.

A fővárosban több napja tüntetnek, a szerintük alkalmatlan és korrupt kormány távozását követelik, a tiltakozók megpróbáltak a parlamentbe is bejutni.

Múlt héten kedden a bejrúti kikötőben felrobbant több mint 2700 tonna, bármilyen óvintézkedés nélkül évek óta ott tárolt ammónium-nitrát. A robbanásban legkevesebb 158-an vesztették életüket és több mint hatezren megsebesültek, százezrek otthona vált lakhatatlanná. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s