h i r d e t é s

Lemondták Szijjártó stuttgarti látogatását az új magyar plakátkampány miatt

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam

Lemondták Szijjártó stuttgarti látogatását az új magyar plakátkampány miatt

2019. február 27. - 11:10

 

A gazdasági szempontból fontos Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke döntött így. - írja a propeller.hu.

 Ez a német tartomány a jelentős magyar beruházásokat megvalósító Mercedes és Bosch hazája.

Lemondta Szijjártó Péter péntekre tervezett stuttgarti látogatását az új magyar plakátkampány miatt Baden-Württemberg kormánya

– tudta meg a hvg.hu.

A dpa cikke szerint Winfried Kretschmann miniszterelnök kedden jelentette be, hogy:

A megbeszélést én mondtam le a Jean-Claude Juncker ellen folytatott magyar plakátkampány miatt. Ez a rágalmazó hirdetés Európa-ellenes, és sérti közös európai értékeinket.

A tartományi kormányfő hivatalában komoly politikai vita előzte meg a döntést, de végül úgy döntöttek, lemondják a leginkább gazdasági jelentőségű meghívást.

A magyar kormány múlt héten jelentette be: tájékoztató akciót indítanak a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről.

Nemzetközi sajtószemle

  • Orbán rátesz egy lapáttal a Juncker elleni kampányra, a Néppárt nagy dilemmában van, hogy miként "honorálja" a produkciót, a Horvát Parasztpárt azonban már döntött: ott hagyja az egész konzervatív bagázst.
  • Orbán, Trump, Putyin, Kickl házi olvasmánya az 1984, amely irodalmi formában mutatja be a nagyipari agymosás művészetét.
  • Süllyed Magyarországon a szabadság utolsó szigete, a Tudományos Akadémia, ellenben nagy központi pénzekkel támogatják a történelmi revizionizmust és a mítoszgyártást.

New York Times/Washington Post/Yahoo/AP

Orbán Viktor nemzeti konzultáció formájában kiterjesztette a kampányt az EU vezetői ellen, azzal vádolva őket, hogy támogatják a tömeges migrációt. A levél azt állítja, hogy a brüsszeli bürokraták meg akarják törni a bevándorlást ellenző országok ellenállását, továbbá, hogy az unió semmit sem tanult az elmúlt évek rettenetes terrortámadásaiból. Mikecz Dániel a Republikon Intézettől azt mondja, a politikai ellenfelet meg lehet személyesíteni, Soros ezért került Junkcer mögé a plakátokra, ez ugyanis ráerősít a megosztásra. Megjegyezte, hogy ha az Európai Néppárt ki is rakja a Fideszt, abból csak Orbán húzna hasznot, hiszen kijelenthetné, hogy – lám-lám – Brüsszel Magyarország ellen szövetkezik. Viszont ha a konzervatívok nem tesznek semmit, az olyan látszatot kelt, hogy bizonyos értelemben a magyar párt uralja a kereszténydemokratákat.

FAZ

A Baden-Württenbergi kormányfő beszünteti az együttműködést a magyar külügyminiszterrel, tiltakozásul a Juncker elleni plakátkampány miatt. Kretschmar, aki a zöldeket képviseli, két nap múlva találkozott volna Szíjjártóval, de lemondta, mert úgy látja, hogy a rágalomhadjárat Európa-ellenes, és ellentmond az uniós értékeknek. A lap hozzáteszi, hogy a kifogásolt poszterek előnytelen pózban mutatják a Bizottság elnökét, valamint Soros Györgyöt, továbbá tényekkel alá nem támasztott állításokkal azt sugallják, hogy mindketten szorgalmazzák a Magyarországra irányuló illegális migrációt. Vezető német jobboldali politikusok bírálták az akciót. Noha idáig a CSU jó viszonyt ápolt Orbánnal, ezúttal Söder pártvezér is kritikus hangot ütött meg. Azonban eddig nem merült fel hivatalosan az uniópártok részéről, hogy ki kellene zárni az EPP-ből a Fideszt.

Süddeutsche Zeitung

Az Európai Néppárt teljesen normális pártcsalád, ám Orbán Viktor most úgy határozott, hogy plakátokon rágalmazza meg Junckert, az egyik családfőt, viszont emiatt a Horvát Parasztpárt ott hagyja az EPP-t. A magyar kormányfő úgy viselkedik, mint a némiképp fura nagybácsi, aki a midlife crisis kellős közepén felfedezi magában a rebbelist és meg is mutatja a többieknek, hol lakik a magyarok úristene. Azóta megy a vita a konzervatívok soraiban, hogy ki kell-e hajítani végre a provokációkra hajlamos politikust, illetve, hogy ha ehhez a lépéshez folyamodnak, akkor nem keményednek meg még jobban a frontok a májusi választás előtt, és nem kerül-e veszélybe a kereszténydemokrata többség Strasbourgban.

Eközben a déli rokonságnál elszakadt a cérna: a zágrábi koalíció kicsiny ereje, a Parasztpárt úgy döntött, hogy elhagyja a Néppártot, mert ha nem megy a Fidesz, akkor majd mennek ők. Elnökük azzal vádolja Orbánt: az próbálja megvetni lábát a horvát médiapiacon, hogy gyűlöletet, illetve olyan eszméket terjesszen, amik elfogadhatatlanok a párt részére. Azon Beljak kívül belső árulókat pellengérez ki, amiért azok eladták a MOL-nak az INÁ-t, láthatóan nem a legtisztább módon. Az ügy máig megterheli a magyar-horvát kapcsolatokat. De a vezetőnek gondja van Szerbiával, valamint az EP elnökével is, mert úgy ítéli meg, hogy azok horvát területre formálnak jogot. Tajani ugyanis egy emlékünnepségen az olasz Isztriát, illetve Dalmáciát éltette és utóbb már hiába fejezte ki sajnálkozását.

Der Standard

A kommentár szerint manapság nagyban megy az agymosás, ügyesen manipulálják az embereket, úgy hogy azok a legnagyobb és legveszedelmesebb képtelenséget is elhiszik. Így érdemes újraolvasni Orwell 1984-ét. Minden attól függ, hogy miként tálalják az adott állítást, és hogy az megfelel-e a kiszemelt tömegek hangulatának. Mert az pl. nyilvánvalóan egészen őrült és/vagy rosszindulatú kitaláció, hogy a zsidó milliárdos és emberbarát, Soros a Bizottság vezetőjével egyetemben ördögi tervet forral, mivel muzulmán bevándorlókkal akarja elárasztani Magyarországot, illetve Európát. Mégis ezt hirdeti Orbán Viktor országszerte hatalmas plakátokon és a lakosság nagy része hitelt ad neki. A módszer másik nagymestere Trump, valamint Putyin. 

Kisebb, de tehetséges játékos ezen a pályán az FPÖ, illetve a szabadságpárti belügyminiszter. aki most éppen biztonsági őrizetet akar a „veszélyes menedékkérőknek”. Csakhogy az általa emlegetett joghézagot maga az Alkotmány jelenti, mert az mindenki számára szavatolja a személyes szabadságot. Ha látni akarjuk a valóság eltorzításának a jelentőségét, érdemes ismét elővenni az 1984-et. Abban a totalitárius állam átírt minden fogalmat. A „gondolatbűnözésért” bárkit már a tett végrehajtása előtt őrizetbe lehetett venni. Ez a feladat a „Gondolatrendőrségre” hárult. Azon kívül folyamatosan átírták a történelmet. A csúcs az, hogy az emberek nem csupán elfogadják a hatalom legszégyentelenebb hazugságát, a teljes képtelenséget, de meggyőződéssel vallják is azt. Nem lehet tudni, hogy Kickl olvasta-e a 70 éve megjelent művet, de a gyakorlatban éli meg azt. 

Yahoo/Bloomberg

A román korrupcióellenes ügyészség vezetője, aki hazájában jó pár politikust juttatott rács mögé, most az újonnan felálló Európai Ügyészség élére pályázik, ám megválasztását a saját kormánya ellenzi. Laura Codruta Kövesit a hatalmon lévő román szociáldemokraták piszkálták ki állásából. Tegnap az EP-képviselők támogatását igyekezett megszerezni pályázatához az Igazságügyi Bizottságban, miután az Európai Tanács egy francia jelölt mellé állt. A szavazás ebben a körben ma lesz, de hogy végső döntés szülessen, ahhoz kompromisszumra van szükség a Parlament és az Európai Bizottság között. Sophie in’t Veld, a liberálisok holland politikusa úgy értékelte, hogy nem engedhetnek a román hatóságok nyomásának, de nem is szabad politikai kérdést csinálni az ügyből.    

Az EP bírálja bukaresti kormányt a jogállam aláásása miatt, miután az követte a magyar és a lengyel példát és az uniós, illetve ellenzéki kifogások dacára át akarja alakítani a jogrendszert, ezzel pedig a demokráciát aknázza alá. Bukarestben egy új hivatal vizsgálódik, mert egyes vádak szerint Kövesi visszaélt hivatalával, vesztegetett, hamis vallomásokat tett. Ő maga azonban azt mondja, hogy ily módon próbálják meg kiütni a mostani versenyből, noha teljesen ártatlan. Hozzátette, hogy a korrupciót le lehet győzni. 

FAZ

A konzervatív lap a szabadság utolsó szigetének nevezi a Magyar Tudományos Akadémiát, amely hamarosan búcsút inthet az önállóságának. A kormány ugyanis olyan intézeteket támogat, amelyek a hivatalos vonalnak megfelelően végeznek kutatásokat, illetve mítoszokat gyártanak. Az MTA a feldarabolás előtt áll. Az illetékes tárca által indított támadást úgy lehet tekinteni, hogy azt bizonyos értelemben lesből hajtották végre, amikor minden teketória és előzetes közlés nélkül elvonták az Akadémia költségvetésének kétharmadát. A hazai és külföldi tiltakozások hiábavalónak bizonyultak, a frontok csak még jobban megmerevedtek.

Lovász Lászlóra alighanem nagy nyomás nehezedett, hiszen belement abba, hogy bizottság értékelje ki, miként lehet átalakítani az intézmény finanszírozását. Csakhogy a múlt év végén kész tények elé állították a tudósokat: nem kapták meg az ez évre szóló irányzatot és a Palkovics miniszter az elnökség feje fölött átnyúlva találkozott a kutató intézetek vezetőivel. Ám a szakemberek nem akarják elfogadni, hogy a jövőben nem kapnak semmilyen alaptámogatást, pályázniuk kell minden fillérért. Több mint kétezren írták alá azt a petíciót, amely elítéli a támadást a tudomány szabadsága ellen. Azt is nehezményezik, hogy az illetékes minisztérium ki akarja jelölni a lehetséges kutatási területeket.

A tárca nyilvánvalóan igyekszik megosztani a kutató intézeteket, de a jelek szerint ez egyelőre nem sikerült. Mégis ajánlatos aggódni, mert a kormány külön hivatalt hozott létre az anyagi eszközök elosztásának központi ellenőrzésére. Annak élére először Pálinkás Józsefet nevezték ki, ő azonban a tudomány mellé állt, legyűrve a hatalom iránti hűségét. Ezért azután le is kellett mondania. Palkovics kinevezésével viszont semmiféle kockázatot nem vállalt a kabinet, hiszen előzőleg felsőoktatási államtitkár volt és pl. működésének esett áldozatul a CEU. A hivatalosan támogatott intézmények között olyanok vannak, mint a Veritas, amely az orbáni revizionizmus szolgálatába állt, de felülvizsgálják a magyarság eredetét is és a turáni legendát történelmi igazságként igyekeznek eladni.  

propeller.hu/b1.blog.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s