h i r d e t é s

Lesújtó statisztika: Minden negyedik magyar rákban hal meg

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lesújtó statisztika: Minden negyedik magyar rákban hal meg

2018. február 05. - 06:23

 

Vasárnap volt a rákellenes világnap. 

Magyarországon minden negyedik ember rákban hal meg, miközben a szakemberek szerint a rákbetegségek egyharmada megelőzhető lenne. - írja az ATV

Az egészséges életmód mellett már az is nagyon sokat számít, ha naponta legalább 10 ezer lépést megteszünk. A szakértők elárulták: vannak olyan praktikák, amellyel ez könnyedén becsempészhető mindennapjainkba.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke jó példát mutat: már az is nagyon fontos az egészség megőrzése szempontjából, ha valaki csak sétál. A liga idei üzenete, hogy mozgással is tehetünk a rák megelőzése érdekében. „Naponta legalább 30 percet sportoljon, vagy mozogjon minden felnőtt ember. Gyerekek egy órát úgy, hogy egy kicsit emelkedjen a pulzusszám, érezze az ember, hogy egy kicsit erőlködik” – fogalmazott Rozványi Balázs az ATV Híradójának.

Nem kell megijedni annak, aki arra gondol, hogy nincs minden nap fél órája sportra. Egyrészt, mert ezt több részletben is lehet teljesíteni, másrészt
mozgásnak számít, ha lift helyett lépcsőzünk, vagy egy megállóval hamarabb szállunk le a villamosról, és aztán hazáig sétálunk. A Semmelweis Egyetem onkológiai központjának igazgatója a tudatosság én fontosságáról beszélt, szerinte már az általános iskolában meg kellene tanítani a tiniknek, miképp vizsgálják meg saját testüket.

„Ha valaki ismeri a testét, akkor a változásokat is észleli, és el tud menni az orvoshoz. Így a szűrővizsgálatokon való részvételre is azért szeretném ráirányítani a figyelmet, hiszen nem mindegy hogy egy betegséget milyen stádiumban ismerünk fel. Különösen a rák esetében, hogy ha az még lokalizált az adott szervre, vagy csak a környéki nyirokcsomókra, avagy már távoli szervekbe is áttétet ad” – mondta Dank Magdolna, az onkológiai központ igazgatója.

A politikusok szerint a rákellenes világnap alkalmából szót kell ejteni arról is, mit tett a kormányzópárt a betegekért. Az MSZP-s Szakács László úgy véli, a kormány költségvetési kérdést csinált az ügyből. A Párbeszéd társelnöke pedig arról beszélt, hogy az uniós átlagnál 30 ezer emberrel több hal meg Magyarországon olyan daganatos betegségekben, ami megelőzhető, vagy gyógyítható lett volna. A Jobbik pedig zéró toleranciát hirdet a rákkal szemben, ami azt jelenti, szeretnék a megbetegedések arányát visszaszorítani, illetve szeretnék, hogy a lehető legkevesebben haljanak meg a betegségben. (atv.hu)


 

h i r d e t é s