h i r d e t é s

Letartóztatták az Audi-vezért

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Letartóztatták az Audi-vezért

2018. június 18. - 11:14

 

Őrizetbe vették az Audi vezérigazgatóját, Rupert Stadlert - adta hírül a Deutsche Welle a Reutersre hivatkozva.

 

Rupert Stadler őrizetbe vételéről szóló hírt az Audi anyacége, a Volkswagen szóvivője is megerősítette a Reutersnek.

Az Audi főnöke egyike annak a 20 gyanúsítottnak, akik személyes érintettségét a "dízel-gate" botrányban vizsgálják. Bár Stadler tagadja, hogy bármi köze lett volna a csalásokhoz, legutóbb otthonát is átkutatták - írta korábban a Deutsche Welle.

KIEGÉSZÍTÉS (2018. június 18. 15:10)

Egy héttel ezelőtt a nyomozók átvizsgálták Rupert Stadler lakását, ma délelőtt pedig ingolstadti otthonában őrizetbe is vették az Audi első emberét.

írja a portfolio.hu.

A letartóztatásra azért került sor, mert a hatóságok attól tartanak, Stadler a dízelbotrányban érintett más vezetőkkel összebeszélhet, közös verziót találhat ki a botrányról, és akár bizonyítékokat is megsemmisíthetnek. Német lapértesülések szerint Stadler a következő napokban találkozott volna azokkal a kollégáival, akik még 2015-ben informálták a csalássorozatról, hogy olyan egységes történetet gyártsanak, amivel kibújnának a felelősségre vonás alól, ezt előzték meg a hatóságok a mai akcióval. A vád csalás és okirathamisítás. 

Még folyamatban van a meghallgatás azzal kapcsolatban, hogy marad-e őrizetben az Audi-vezér

- tette hozzá a Volkswagen szóvivője. Az Audi egyelőre nem kommentálta a Reutersnek az értesüléseket.

Müncheni ügyészek közlése szerint azért tartóztatták le a cégvezért, mert a nyomozó hatóságok attól tartanak, hogy a dízelbotránnyal kapcsolatban bizonyítékokat akart elrejteni. 

Az Audi és a botrány

A dízelbotrány 2015 szeptemberében tört ki, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást, az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti.

A dízelbotrány a Volkswagen luxusmárkáját sem kerülhette el. A legutóbbi hír, hogy az Audi belső vizsgálatán újabb szabálytalanságot tártak fel május elején: a károsanyag-kibocsátást szabálytalanul befolyásoló szoftveres megoldást találtak A6-os és A7-es típusú luxusautóknál, amelyekbe Euro-6 besorolású, hathengeres, Gen2 evo jelzésű dízelmotort építettek be.

A vizsgálati eredményről tájékoztatták a német közúti közlekedési hatóságot (KBA) és a típusengedélyt kiadó luxemburgi hatóságot. A KBA már több mint 150 ezer Audi visszahívását rendelte el a károsanyag-kibocsátást szabálytalanul befolyásoló megoldások miatt a VW dízelbotrányának kezdete óta, több tízezer kocsit pedig a gyártó önként hívott vissza szervizre.
Letartóztatások a dízelbotrány kapcsán

Nem ez az első letartóztatás a dízelbotrány kapcsán. Áprilisban előzetes letartóztatásba helyezték a német Volkswagen csoporthoz tartozó Porsche autógyártó társaság egy vezető menedzserét a dízelbotrányával összefüggésben. A motorok fejlesztéséért felelős vezetőt, Jörg Kernert elmenekülés és bizonyítékok eltüntetésének veszélye miatt helyezték előzetes letartóztatásba.

A Volkswagen korábbi felsővezetői, Oliver Schmidt és James Liang jelenleg is amerikai börtönökben ülnek, mivel fontos szerepet játszottak a dízelbotrányban. Mindkét elítélt az Egyesült Államokban tartózkodott, amikor letartóztatták őket, Schmidtre a vád 169 év börtönbüntetést kért, végül 7 év börtönbüntetésre és 400 ezer dollár bírság megfizetésére ítélték, Liangnak 40 hónapot kell leülnie.

Az amerikai hatóságok elfogatóparancsot adtak ki a Volkswagen csoport korábbi vezetője, Martin Winterkorn ellen is. Csalással, az amerikai környezetvédelmi törvények megszegése érdekében folytatott összeesküvéssel és a hatóságok félrevezetésével gyanúsítják, akit akár 25 év börtönbüntetésre is ítélhetnek.
Árfolyamreakció

A Volkswagen árfolyama esik a ma délelőtti kereskedésben a hírre, jelenleg 1,7 százalékos mínuszban járnak a papírok a német tőzsdén.

 

napi.hu/portfolio.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s