h i r d e t é s

Letaszították trónjáról a Volkswagent Európában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Letaszították trónjáról a Volkswagent Európában

2021. december 01. - 07:15

Amikor egy-egy hónapban elkészül a legnépszerűbb autók listája, akkor Európában rendre egy Volkswagent – általában a Golf aktuális modelljét – kell keresni az élen. Bár az első helyről néha leszorul a VW, olyanra nagyon régen nem volt már példa, hogy a dobogón se találjunk egyetlen autót sem a német konszerntől.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Európában 2021 októberében a Peugeot 2008 volt a legnépszerűbb modell, 18.836 darabot adtak el belőle, ez kilenc százalékkal több, mint tavaly októberben. A dobogó alsó két fokán is francia autókat találunk: a második a Renault Clio 14.296 eladott példánnyal, ami ugyan 36 százalékos zuhanás 2020-hoz képest, mégis elég volt a képzeletbeli ezüstéremhez. A harmadik a Peugeot 208, szintén komoly, 27 százalékos visszaeséssel, de 13.888 eladott darabbal.

Az augusztusban egyszer már az élre törő Dacia Sandero továbbra is népszerű, 13.691 példány fogyott belőle az Európai Unió országaiban. Ez ugyan 11 százalékos visszaesés 2020-hoz képest, mégis a legtöbb riválishoz képest szép eredmény – nem mellesleg számos európai országban a Sandero a legolcsóbb új autó, ez nyilván hozzátesz a népszerűségéhez.

Az ötödik helyen a Fiat 500-ast találjuk, amiből két százalékkal több fogyott idén októberben, mint tavaly. Ez 13.004 darabot jelent, ám még így is azon három modell között van a top tízes listán, amiből idén októberben több fogyott, mint tavaly.

Csak a kilencedik helyen találunk Volkswagent

A lista második fele egy másik Fiat modellel kezdődik, a Pandából 12.623 kelt el októberben, 34 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Hetedik helyen következik a Ford Focus 16 százalékos csökkenéssel, 12.578 példánnyal.

A nyolcadik a legtöbbet javító modell, a Hyundai Tucson, amiből 59 százalékkal adtak el többet októberben 2020-hoz képest – ez 12.089 értékesített Tucsont jelent.

A kilencedeik helyen végül csak ott van egy Volkswagen, a T-Roc 11.948 eladott példánnyal (ez 21 százalékos csökkenés) befért a legnépszerűbb tíz modell közé, de a hasonló listák állandó szereplője, a Golf nem: a tizedik ugyanis a Citroën C3 11.505 autóval, ami 29 százalékos zuhanás 2020-hoz mérten.

Jelentős visszaesés európai szinten

A Jato Dynamics adatai szerint októberben 790.652 új autót adtak el Európában, ez 30 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. 2020-ban a járványból éppen ilyenkorra lábalt ki a járműipar, idén viszont a chiphiány komolyan visszaveti az eladásokat – ez áll a csökkenés hátterében.

A Volkswagen Csoport eladásai 42 százalékkal estek vissza, így – bár szintén romló adatok mellett – a Stellantis megelőzte a piaci részesedést tekintve a német konszernt: a Stellantis 21, a Volkswagen Csoport 20,7 százalékos részesedéssel rendelkezik az európai piacon az októberi eladásokat tekintve. Ebben az évszázadban egyébként ezt megelőzően egyszer fordult elő, hogy egy hónapban ne a Volkswagen Csoporté legyen a legnagyobb piaci részesedés.

Nő az elektromos autók száma

Idén októberben 181.300 tisztán elektromos autót és plug-in hibridet adtak el, ezzel 22,9 százalékosra – rekord magasra – nőtt az elektrifikált autók aránya az európai újautó-eladásokban. Ezzel együtt a dízelek részesedése csak 19 százalék.

Ez a tendencia várhatóan folytatódni fog, ahogy egyre inkább elektrifikálja kínálatát a legtöbb európai OEM – teszi hozzá az Autocar. (autopro.hu)