h i r d e t é s


Leteperték, majd bilincsbe verték Vajnai Attilát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Leteperték, majd bilincsbe verték Vajnai Attilát

2017. szeptember 11. - 13:22

 

Érthetetlen és egészen elképesztő! – fogalmazott órákkal későbbi is érzékelhető felindultsággal Vajnai Attila, az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 elnöke, akit két rendőr tepert földre és bilincselt meg vasárnap reggel Budapesten, a Klauzál téri csarnoknál. - írja a nepszava.hu.

Forrás: nepszava.hu

Mint azt a pártelnök felidézte, reggel a csarnokban vásárolt, s az egyik ószeres portékái között észrevett egy lemezborítót, amelyen a horogkeresztes egyenruhát viselő Adolf Hitler volt látható.

– Az ószeres nem volt hajlandó eltüntetni az önkényuralmi jelképet is tartalmazó fotót, ezért bejelentést tettem a rendőrségen, hiszen ez törvénytelen,

ráadásul a Klauzál téren, az egykori zsidó gettó közepén különösen felháborító náci ereklyéket árulni

– mondta Vajnai. Hamar visszahívták a rendőrségtől, de csak arról tájékoztatták: nem látják szükségesnek, hogy intézkedjenek.

Erre a politikus bejelentette, hogy akkor spontán demonstrációt tart.

– Hazamenetem egy festékes palackért, majd visszasétáltam a piachoz, ahol a bejárat elé elkezdtem a járdára fújni a stop nacism feliratot.

Az első három betűvel voltam kész, amikor megjelent két rendőr –

idézte fel a délelőtti eseményeket Vajnai Attila.

– A rendőrök kérésére azonnal abbahagytam a festést, és közöltem, megmutatom, hol található a Hitlert meg a horogkeresztet ábrázoló fotó.

Hátat fordítottam, és elindultam be a csarnokba, de alig léptem párat, máris letepertek a rendőrök.

Vajnai kérdésünkre közölte: nem igazoltatták, nem hangzott el semmilyen kérés, felszólítás, a rendőrök bármiféle előzmény nélkül vitték a földre. A lapunkhoz eljuttatott felvétel szerint Vajnai szakadt pólóban fekszik a földön, kezeit hátracsavarták, és épp megbilincselik.

A nyugodtan, mozdulatlanul fekvő férfi többször is elismétli:

Rosszul vagyok, eltörte a bordámatKérem, engedjen el, nem kapok rendesen levegőt.

Csak jóval később, akkor vették le róla a bilincset, amikor az időközben riasztott mentőautó megérkezett. Kórházba szállították, ahol kiderült, bordája nem tört, de kisebb sérüléseket, horzsolásokat szerzett.

Vajnai kérdésünkre elmondta:

A kórházban őrizték a rendőrök, de már ott közölték vele, hogy az ellátása után szabadon távozhat, nem indul eljárás ellene.

A pártelnök közölte: túlzott és jogtalan rendőri erőszak, személyi szabadság korlátozása, valamint jóhíre és emberi méltóságának megsértése miatt már panasz tett, és feljelentést is tesz.

A történtek miatt megkerestük a rendőrséget. A BRFK azt közölte: a bejelentő - tehát Vajnai Attila - már a telefonban "kioktatta és fenyegette" az ügyében eljáró rendőrt, majd közölte, hogy ha nem intézkednek tíz percen belül, akkor összefesti a járdát.

A helyszínre érő rendőrök a járdára festő férfit felszólították, hogy igazolja magát. A BRFK szerint a férfi nem tett eleget ennek, és az intézkedés alól magát kivonva a vásárcsarnokba távozott.

A járőrök a férfit ismételten felszólították a személyazonosságának igazolására, amelynek nem tett eleget, ezért a járőrök megpróbálták feltartóztatni,

de a férfi ellenszegült, ezért a rendőrök vele szemben testi kényszert alkalmaztak és megbilincselték.

- írta a rendőrség, amely szerint a férfi nem sérült meg. A BRFK közölte azt is: a helyszínen megállapították, hogy a bejelentett portré valójában egy Hitlert ábrázoló hanglemez,

amelynek árusítása bűncselekményt nem valósít meg.​

nepszava.huh i r d e t é s

betöltés..

;